lördag 17 november 2018

Besök från Vouette & Sorbée


Vid provningen på Spritmuseum så testade vi odlarchampagnen Vouette & Sorbée, Blanc d’Argile. I nästa vecka kommer kultproducenten Bertrand Gautherot till Stockholm. På måndag har han en provning i Stockholms vinkällare och på tisdag så presenterar han sina viner i Mathias Dahlgrens matbar.

Det var 1993 som Bertrand lämnade sitt jobb som industridesigner åt modehusen i Paris för att ta över föräldrarnas lilla domän (5 ha) i Buxières-sur-Arce i Aube (se vinregionen Champagne). Sedan dess har han haft en nyckelroll för vågen av biodynamiska odlarproducenter i Champagne. Han skiftade nämligen snabbt till ett mer ansvarsfullt jordbruk och upphörde sedan helt med bekämpningsmedel. Sedan 2001 är han biodynamiskt certifierad.

Han har också bidragit till ett ökat fokus på det sydligt belägna departementet Aube. Producenterna i byarna i området Côte des Bar börjar nu buteljera själva i stället för att "bara" leverera druvor till storhusens blandningar. För dessa odlarchampagner handlar det allt mer om enskilda lägen, druvsorter och årgångar. Jordmånen i Aube har egentligen mer gemensamt med angränsande norra Bourgogne och Chablis. I det varmare Aube har druvorna dessutom bättre förutsättningar för full mognad, varför chaptalisering och dosage knappast behövs. Vouette & Sorbée buteljerar som ”brut nature”, dvs inget tillsatt socker.

Jag tyckte nog att Vouette & Sorbée, Blanc d’Argile, var ganska snipigt men med ålder så kan det nog bli bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar