onsdag 17 maj 2017

Vinregionen Champagne


Champagne är en egen vinregion i Frankrike (vid sidan av Bourgogne, Loire, Bordeaux med flera) och ligger straxt nordöst om Paris. Klimatet är regnigt och blåsigt och det är precis på gränsen att man klarar av att odla druvor i Champagne, men det som gör området så unikt är den speciella kritrika jordmånen. Det förekommer två olika kritrika jordmåner belimnit och micraster, där belimnit räknas som den främsta och återfinns i norra och centrala Champagne, mer på höjderna/sluttningarna, och mer i de förnäma Grand och Premier Cru lägena. Micraster finns mer i dalgångarna och i regionens södra delar. Kritan har förmågan att hålla kvar vatten, reflektera solen, samtidigt som den är en god värmehållare. Kritan är dessutom alkalisk (basisk) som ger druvor med hög syra, vilket är avgörande för mousserande vin.
  1. Montagne de Reims är det nordligaste distriktet i Champagne och sträcker sig i en båge mot staden Reims. Distriktet är kuperat och täcker knappt en fjärdedel av Champagnes areal. Här odlas framförallt de blå druvorna pinot noir och pinot meunier. Nio vingårdar är Grand Cru - Ambonnay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Louvois, Mailly-Champagne, Puisieuix, Sillery, Verzenay, Verzy,
  2. Vallée de la Marne är Champagnes största distrikt som följer floden Marne västerut från Épernay till en bit bortom Chateau Thierry bara 6-7 mil från Paris. Längs floden Marne odlas traditionellt de blå druvorna med pinot meunier i spetsen. Två vingårdar är Grand Cru - Ay, Tours-sur-Marne.
  3. Côte de Blancs sträcker sig söderut från Épernay och här är det chardonnay som gäller. Kvalitén är lika hög som i Montagne de Reims. Sex vingårdar är Grand Cru - Avize, Chouilly, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry.
  4. Côte de Sézanne är som en förlängning söderut av Côte de Blancs. Distriktet är det minsta och vinodlingarna är mer uppblandade med annan jordbruksverksamhet. Även här dominerar chardonnay.
  5. Côte des Bar (Aube) ligger lite mer avsides inte långt från Chablis. Distriktet räknas av många som andra klassens distrikt, men här producerar man Champagnes bästa pinot noir på 85% av arealen. De är fylligare och mer mogna i sin smak. Här görs även det lokala vinet, Rosé des Riceys, som är ett stilla rosévin med hallontoner och med en egendomlig sötma. (ska testa på måndag!!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar