lördag 24 november 2018

2014 Ca' Montini Amarone Classico


2014 Ca' Montini Amarone Classico. Det här vinet och finchoklad fick jag i torsdags vid Thanksgiving. Så bra present inför jul!

Amarone är det fylliga vinet från Valpolicella i Venetien i norra Italien, som är så populärt. Jag tycker att det passar bäst så här vid jul. Det är nämligen ett fylligt, koncentrerat rött vin med smak av fat, mörka körsbär, russin, katrinplommon, och choklad. Amarone är gjort av torkade druvor enligt metoden appassimento, För att få kalla vinet Amarone så måste det vara gjort av 100% torkade druvor. Ofta torkas druvorna på halmbäddar, där de tappar hälften av sin vikt. Amarone tillverkas av de klassiska druvorna i Valpolicella - Corvina, Molinara och Rondinella och då med en bas av Corvina för en äkta Amarone.

Amarone är ett torrt, utjäst, rött vin och därför med ganska hög alkoholhalt (minst 14%). Alkoholen kan ge en viss upplevelse av sötma. Efter jäsningen så lagras det alltid minst två år på ekfat. Det flasklagras även med fördel. Amarone funkar till kraftigare kötträtter, mörk choklad eller varför inte till en lagrad parmesan med lite ringlad honung över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar