måndag 12 november 2018

Mer om madeira


Jag vill passa på att skriva lite mer om vinet madeira, som är ett förstärkt vin från den portugisiska ön med samma namn. Madeira finns i olika stilar från torr till söt. Färgen skiftar från orange-rödbrun-brun, alkoholen ligger runt 20% och i smaken finns nötter, knäck, torkad frukt och apelsin. En bra syra balanserar sötman.

Madeira görs av olika inhemska druvor. Den använda druvan namnger stilen. Här kommer info från SBs hemsida om de olika druvorna (stilarna).

Sercial
Gör man de lättaste och torraste vinerna av och de kräver ofta flera års lagring innan de når sin topp.

Verdelho
Druvan mognar tidigt och trivs bättre på lägre belägna, svala sluttningar. Den används för halvtorr madeira.

Bual
Sorten ger små skördar och trivs bäst när den växer på hög höjd. Vinerna brukar vara fylliga och halvsöta.

Malmsey
Druvan mognar sent och ger de allra sötaste och fylligaste madeiravinerna.

Tinta negra mole
En blå druvsort som sällan står på etiketterna men som är "arbetshästen" på Madeira. Denna druvsort planterades in efter att vinlusen slagit ut de klassiska sorterna på 1800-talet och ligger bakom majoriteten av den lite enklare madeiran.

Söt madeira görs på samma sätt som andra förstärkta viner dvs genom att man tillsätter 95% druvsprit till den jäsande druvmusten och därmed avbryter jäsningen. För torr madeira så låter man druvmusten jäsa ut, därefter tillsätter man druvspriten. All madeira tillverkas i alla fall enligt metoden estufagem, då vinet upphettas under en längre tid. Uppvärmningen gör att sockret i vinet karamelliseras och som ger den karaktäristiska brända smaken. Vinet blir dessutom mycket lagringståligt. Få andra viner har samma förmåga till lagring. En vintage måste ha legat minst 20 år på fat och en finare madeira kan ha fatlagrats uppåt 50 år.

Jag läste någonstans att rariteten hos Magnusson Fine Wine på Grevgatan är en madeira från 1801. Nu snackar vi ålder!

Mer om madeira hos Mad about Madeira!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar