torsdag 15 november 2018

Skynda fynda!


Tredje torsdagen i november och som alltid släpp av världens mest kända primörvin, årets 2018 Beaujolais Nouveau! SB släpper tre Nouveau-viner, två Villages och sedan ett av producenten Jean Foillard. Vill man få tag på en Nouveau av Foillard, så är tipset att skynda fynda. Förra året tog de nämligen slut under dagen.

Jean Foillard har sin huvudsakliga verksamhet i Morgon Côte du Py, den välkända kullen ovanför byn Villié-Morgon, men också med lite verksamhet i Fleurie tror jag, hur som helst, i Morgon har Foillard gamla stockar tätt planterade som Gobellet (runda buskar) i en jordmån av skiffer och granit. Odlingarna är helt naturliga, utan bekämpningsmedel eller bevattning. Skörden görs helt manuellt, av hela klasar. I vineriet läggs de hela klasarna i stora ek- och/eller cementtunnor, där man sedan tillsätter koldioxid tills jäsningen kommer igång spontant. Maceration carbonique pågår sedan i 20-35 dagar, där bären jäses inifrån helt utan tillsättning av jäst, enzym eller svavel. Lagring och stor del av alkoholjäsning sker sedan i 228-liters, och några större fat, i 9-10 månader.

Jag ska försöka få tag på några Foillard, som vi kan testa till kalkonen vid min Thanksgiving-middag nästa torsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar