torsdag 1 november 2018

Industrivin vs naturvin


Jag ligger hemma på soffan, med tända ljus, och läser boken Chateau vadå av Mats-Eric Nilsson. Det är en ganska deppig läsning om en fuskande vinindustri som producerar billiga, svavelosande boxviner fulla av tillsatser i jakten på pengar. De ekologiska vinerna sågas också eftersom de får innehålla 45 av EUs 63 tillåtna tillsatser och processhjälpmedel. Naturvinerna däremot hyllas och i synnerhet det här vinet som vi drack hos mig i vintras. Det är helt naturligt! - spontanjäst, ingen degorgering, ingen filtrering, ingen klarning och inget svavel tillsatt i processen. Jag minns inte det vinet som så fantastiskt utan snarare lite dyrt för 169:-. Hela upplägget känns lite svart-vitt. Hantverksvin nämns inte alls i boken, som istället stirrar sig blind på tillsatser och extremerna industrivin vs naturvin.

Det boken vill sätta fokus på är att viner inte behöver någon innehållsdeklaration, till skillnad från livsmedel, för att hjälpa konsumenten till ett medvetet och säkert val. Det enda som behöver skrivas ut på flaskan är om mängden sulfiter (svavel) överskrider 10mg/l vid buteljering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar