tisdag 6 november 2018

2 Betyg 1

Nu är vi igång! Det känns som en ynnest att få gå 2 betyget med Torsten som lärare, en av sveriges absolut bästa på vin och så bra på att undervisa.
Först blev det teori om Alsace och Loire och sedan nio viner att prova - BAM!
Nämligen dessa:


2016 Les Parcelles, muscadet "sur lie", vitgul, lätt, frisk, NEUTRAL, lite reduktion, koncentration låg, medel syra, mejeritoner (yoghurt,smör)/bageri/konditori som indikerar malolaktisk jäsning -dock ej toner av otronskal, havssalt, sälta.


2014 Dirler-Cadé, riesling, vitgul, stålig, hög syra, petroleum, gummi, honung, kändes lite obalanserat med lite för skarp syra och inte så mycket frukt


2016 Les Princes Abbés, pinot blanc, vitgul, mild neural frukt, syra och frukt balanserar, ej ädel druva i Alsace men från Grand Cru vingård, fint vin


2014 Bernhard Reibel, muscat 50/50, vitgul, fläder, söt doft men torrt, apelsinblom, svartvinbärsblad, väldigt aromatiskt.


2017 Le Tournebride, Sancerre, sauvignon blanc, mineral, kryddig, spritsig, kalkfetma, den mest återhållsamma sauvignon blanc jag druckit, inte aromatiskt alls utan nästan bara mineral och otroligt terroir-drivet.


2016 Domaine Vincent Carême, Vouvray, chenin blanc, vitgul, instängd doft, väldigt hög syra, oxidativ, honung, vaxig, kvitten (syrligt päron/äpple.

https://www.systembolaget.se/dryck/vita-viner/riesling-schlossberg-7217901

2016 Domaine Weinbach, Schlossberg, riesling, vitgul-gul, frisk, fyllig, mineral, vitblommig, gummi, petroluem, komplext, balanserat, Schlossberg - bättre än Clos St Hune? ja, enligt Torsten.


2014 Marcel Deiss, pinot gris, gul, nyanserat, kryddig, fet, lite restsötma, alkohol, låång eftersmak.


2012 Domaine Zind Humbrechet, gewurztraminer, gul, fet, rosor, apelsinmarmelad, låg syra, sött 77g/l, därför inte superhög alkohol, balanserat, till gåslever?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar