Det blev en fullspäckad kväll. Först ett superlångt teoripass om Portugal och Spanien med Mats och därefter tio viner att prova. PUHH! Det visade sig att jag redan har druckit de flesta av vinerna och det var härligt att höra Mats prata så varmt om Portugal som vinland. Jag kan inte annat än hålla med. Det här var kvällens viner.
Först ut var Tio Pepe, en Fino sherry. Vitgul, lite viskös (alkoholen), lätt, frisk, medel syra, oxiderad doft och smak av jäst och äppelskrutt, nötter, alkohol (15%), sälta, damm som en stenig väg på sommaren (halm skriver SB). Gjord av druvan palomino fino. Så himla god, första gången jag verkligen tyckt om en sherry. Trodde att det var en Manzanilla på grund av sältan.
2016 El Transistor, av druvan verdejo, Rueda. Vitgul, lätt, frisk, dämpad aromatik, mineral, citron, grön frukt, inget fat eller i så fall väldigt gamla fat under kort tid, lite kokos men det kan komma från malolaktisk jäsning eller batônnage snarare än fat.
Muros de Melgaco, alvarinho från Portugal, vinet Contactos storebrorsa. Vitgul, aromatiskt, nyanserat, tuttifrutti, päronsplitt, lätt spritsig, tydlig syra, Vingårdar på sluttningar som ger mer mineral och syra än Contacto. 199:- BS. Contacto - om nysläppt - låt ligga 6 mån, blir bättre.
2013 Capellanía, Marques de Murrieta, vitgul, tydlig ek, viskös, vanilj, nötter, bivax, kardemumma, gula äpplen, citrus, kryddig på slutet. Väldigt god - väl integrerade fat - frukt som bär upp och bra syra. Gott, som en vit Bourgogne, men en vit Rioja.
Poeirinho, en baga från Bairrada, klar rödsvart, mycket bra syra, fruktig, vinbär, körsbär, hallon, rök, mineralig, fatad, inte så sträv, lätt, slank, elegant, kryddig. Jag har druckit den tidigare här, men inte är den så lik nebbiolo, den var inte alls så sträv och fyllig. Vill dricka mer baga och viner från Bairrada. Kalksten och svalare klimat vid kusten som gör det svalodlat.
Guimaró, mörk rödsvart, blåfruktig, fatad, burksparris men ingen frukt i doft, inte så sträv fatad, bra syra, en mencia från Ribeira Sacra, druckit tidigare här, inte alls lik min mencia favorit Lalama, som är så himla god och mycket mer rödfruktig.
2015 Redoma Tinto, kompakt lilasvart, godisaktig doft, bärig, lite sträv, svartvinbär, vanilj, elegant, inte rikrikt min stil. Porto, druvblandning.
2005 Faustino Gran Reserva, svartröd, ganska slank, fat äter upp frukt, ändå sträv, ekfat, dill, kokos, vanilj, svarta vingummi, traditionell Rioja, min bästa i kväll. Klassisk Rioja med tempranillo uppblandat med garnacha och mazuelo.
2012 Pesquera Tinto Riserva, Ribera del Duero, kompakt svart, modern stil, 100% tempranillo, fyllig, supersträv, frukt, mogen frukt, lite syltig, stall, sälta.
2009 Coma Vella Colheita, Priorat, strävt, alkohol, söt, trodde att det var ett Portvin, eterisk, parfym, lösningsmedel, plommon, gillar inte, too much.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar