måndag 14 januari 2019

Uppbindningsmetoder


Jag älskar pergolas, och då tänker jag mest på underbara pelargångar i trädgårdar och på uteplatser, eller kanske på en restaurang nära havet där man kan sitta skyddad från vinden och framför allt solen. Jag minns extremt fina pergolas på ön Capri och visst är landet Italien hemvist åt många pergolas men då också som uppbindningsmetod för vinrankor.

Det finns många olika tekniker för att beskära och binda upp vinrankor. Syftet med beskärning och uppbindning är att få upp rankorna från marken för att minska risken för mögel och svampsjukdomar, men också för att skapa en bra balans mellan rötter, bladverk och druvor. Skördeteknik kan också påverka val av uppbindningsmetod. De här är de vanligaste metoderna:
  1. Pergola, är en vanlig metod i Venetien samt i Minho. Här binds vinrankan upp högt på en spaljé som bildar ett tak. Bladverket skyddar mot solen, dessutom luftas vinrankan väl under fuktiga perioder. Marken under frigörs också för andra grödor.
  2. Gobelet, är en vanlig metod i Rhônedalen, här beskärs vinrankan som en fristående buske, det är främst en beskärningsmetod eftersom ingen direkt uppbindning krävs. I torrt klimat är den vanlig eftersom det täta lövverket skyddar mot stark sol och uttorkande vindar.
  3. Guyot enkel och dubbel, här beskärs och binds vinrankan upp på spaljéer som bildar långa rader. Enkel Guyot innebär att ett av den gångna säsongens årsskott närmast stammen får vara kvar, allt annat beskärs bort. Skottet böjs ner och binds horisontellt längs den nedersta tråden i spaljén. Detta skott blir nästa säsongs huvudgren från vilken nya årsskott skjuter upp och binds mot spaljétrådarna. Dubbel guyot innebär att två årsskott får vara kvar, som binds åt varsitt håll längs den nedersta spaljétråden. En variant är att binda årskotten i en båge.
  4. Cordon, även här beskärs och binds vinrankan upp på spaljéer precis som Guyot. En gren binds upp längs den nedersta ståltråden. På denna gren sparas ca 3-5 grenstumpar med 2 skott på varje stump som kommer växa upp längs spaljén och bilda den nya vinrankan.
  5. Påle, här beskärs och viras vinrankan längs en påle, metoden är vanlig i Mosel.

Guyot och Cordon är inte helt självklara. Jag måste nog komplettera med illustrationer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar