måndag 28 januari 2019
Terroir i Tyskland
Det franska ordet terroir är ett vinbegrepp som kortfattat betyder "en sammanfattning av alla betingelser på en växtplats som påverkar vinstocken". Terroir handlar om en känsla av ursprung. Jordmånen har betydelse men även vingårdens läge, sluttning, höjden över havet, graden av dränering av jorden, klimat, årliga väderleksförhållanden samt mikroklimat med mera.
Tysklands bästa viner görs på druvor från branta vingårdslägen i södersluttningar som stupar ner mot floderna Mosel, Saar, Ruwer, Rhen, Main. Här växer druvorna i god solexponering samt i väldränerade jordar. Floderna verkar dessutom temperaturreglerande. I Mosel (+ Saar + Ruwer) samt i Rheingau och delar av Rheinhessen är jordmånen skifferbaserad, som med tiden ger rieslingviner den karaktäristiska petroleumaromen. Södra Rheinhessen och Franken har däremot en jordmån av kalksten som ger rieslingviner med mer citron och bitter grapefrukt. Kalksten ger däremot aldrig några petroleumaromer.
Ett tips är att testa en riesling från dels ett skifferläge, dels ett kalkstensläge.
Ur små partierna som släpps på fredag finns två bra testexemplar:
Jordmån skiffer, 2017 Saar Riesling från producenten Van Volxem i Saar, Mosel
Jordmån kalksten, 2017 Wittmann Westhofener Riesling Trocken från producenten Wittman i södra Rheinhessen.
Fotot visar en liten bit skiffer.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar