måndag 21 januari 2019

Ripasso mm.

I går drack vi en Ripasso från Valpolicella i Veneto. Ripasso är en metod vid vintillverkning som innebär att man jäser vinet en andra gång tillsammans med jästresterna från jäsningen av en Amarone. Vinet blir kraftigare, får mer alkohol, tanniner och syra.

Passito är en metod vid vintillverkning men också namnet på vinet som tillverkas. Metoden innebär att man låter druvorna torka (minst 90 dagar) på speciella mattor. Musten blir mer koncentrerad och man får mindre vin per druva eftersom mycket av vätskan redan avdunstat innan jäsningen.

Recioto är ett vin gjort av torkade druvor där man avbryter jäsningen. Vinet blir sött och förekommer som rött och vitt vin.

Amarone är ett vin gjort av torkade druvor där man låter vinet jäsa ut till ett torrt vin. Alkoholhalten måste vara 14% och vinet måste lagras minst tre år innan den får säljas. Restsockerhalten får inte överstiga 15 gram/liter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar