I går hos Maria drack vi vin av druvan viognier. Den svårodlade viognier odlas runt om i världen men det är i norra Rhône, i Condrieu och i Chateau Grillet (liten enklav i Condrieu) som den görs överlägset bäst.
I Condrieu är sluttningarna rejält branta och därför är vingårdarna terrasserade för att förhindra erosion. Berggrunden består av granit vilket är bra för druvan viognier då bergarten kan förvara vatten.
Viognier är en svår druva och därför inte så populär hos odlarna. Den är känslig för mjöldagg och blomningen sker oregelbundet vilket ofta resulterar i låga skördeuttag, lägre än vad lagen säger. Skördetillfället är också av absolut största vikt, eftersom druvan snabbt förlorar sina aromer och istället bara blir tjock och oljig.
Vinerna härifrån kostar mellan 50 och 100 euro. Få finns på SB. Här drack jag en storslagen Condrieu, verkligen så fin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar