söndag 13 januari 2019

Teneriffa


Det kanske är till Teneriffa jag ska åka för att vandra, besöka vingårdar och allmänt vila upp mig. I tisdags under Spanienföreläsningen så pratade vi lite om Kanarieöarnas, och då framförallt Teneriffas vingårdar och vin.

Flera av Kanarieöarna är vulkanöar. Teneriffa är ögruppens största ö och här finns den "vilande" vulkanen Pica di Teide. Den är 3 718 meter över havet (Spaniens högsta berg) och på sluttningarna och vid foten av vulkanen finns många av öns vinodlingar. Senaste utbrottet var 1909 och den vulkaniska jordmånen på sluttningarna och vid foten ger en alldeles särskild terrior till vinerna, en stenig sälta, precis som på många andra vulkaniska öar såsom Sicilien, Santorini och Madeira. Många av vingårdarna ligger högre upp i sluttningarna, på höjder mellan 500 och 1000 meter, där det är svalare, vilket gör att vinerna ändå har bra syra.

Här odlas de gröna druvorna malvasia, marmajuelo, listan blanco (palomino) och pedro ximenez som är mer kända från Jerez. Blå druvor är bland annat listan negro och tintilla.

Suertes del Marqués är en bra producent som håller till i området Valle de la Orotava DO på norra delen av ön. Vingårdarna ligger på sluttningarna av vulkanen Pica di Teide och många av vinstockarna är riktigt gamla. De är också kända för att använda en speciell uppbindningsmetod, cordon trenzado, där man flätar och tvinnar rankorna, som gör att de växer väldigt långt och lågt utmed marken, men som också ger möjlighet att vrida undan hela rankan för att odla andra grödor under.

I går köpte jag 7 Fuentes, som finns i ordinare sortiment, för att ha senare i vår (läs efter 2 Betyget).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar