I kväll var det ALL IN på röda viner från västra Frankrike dvs mellersta Loire, Bordeaux och franska Sydväst. Mats höll hov i kväll igen och vi fick lära oss att Bordeaux är bra mycket mer än prestigeslotten. Under en sådan här provning så inser man hur gott Bordeaux är och toppvinet från Pauillac var ju bara sååå fint. Det blev tre flighter om tre viner vardera. Det här var kvällens viner:
I första flighten var alla viner ljust svartrödblåa och transparenta.
2015 Domaine Breton Bourgeuil "Les Galichets", Loire 73095, 229:-, rödsvartblå färg, genomskinligt, röda bär, gräs, eller gröna toner, lakrits, rök, friskt, lätt, slankt, bra syra, inte så strävt, men kärvt, blyerts, lingon, nyponpulver, liten kropp, tunt, snygga fat, sandiga tanniner, bra balans, kalksten, kiselsten, Bourgeuil, 229:-, jag gissade på Chinon för att det var så slankt, i Bourgeuil är de generellt fylligare.
2014 Chateau des Annereaux L'Âne Mort, Bordeaux/Libournais 72974, 139:-, rödsvartbrunorange, genomskinlig, mjuk rund varm doft, bränd, russin, fylligare, plommon, alkohol, så god, stiltypisk för högra stranden, merlot 80%, petit verdot 20%, på gränsen till Pomerol. Bra. Ska köpa!
2012 Chateau La Tour de By, Bordeaux/Medoc 3083, 189:-, mer kompakt svartröd, blommig doft, strävt, ceder, sv. vinbär men inte så tydligt, alkohol, ek, trodde malbec iom övertoner av viol, men vänstra stranden Medoc, stiltypisk. Bra. Ska köpa.
I flight två var vinerna mer kompakta och rödsvarta.
2014 Chateau Le Puy "Emilien", Bordeaux/Libournais 95032, 339:-, sparris, paprikapulver, gräs, örtigt, blyerts, ceder, tobak, syrlig, kärv, tanniner, fylligare, "brett" (hästsvett), mineral, bra syra, tomatpuré, mint i eftersmak, ännu UNG, Högra stranden 85% merlot
2012 Chateau Batailley Paulliac Cru Classé, Bordeaux/Medoc, varm, rund mjuk, frukt, kaffe, choklad, fudge, STOR doft, rök, mineral, grus, "len", bra balans, sv. vinbär? allt hänger ihop, 2012 klassisk årgång, 2010 bättre, Paulliac, 70% cab sauvignon.
2105 Chateau La Reyne L'Excellence Cahors, Sydväst, 90424, 209:-, blommig, integrerade fat, sv. vinbär, viol, BLÅBÄR, alkohol, inte så strävt dock, 100% cot eller malbec.
I sista flighten var vinerna svarta och kompakta, dock med en orange rand på första glaset.
2004 Chateau Phélan-Segur, Saint Estèphe, Bordeuax Medoc (2007, 231:-), svartröd med tegelbrun rand, ålder, tobak, choklad, vanilj, lakrits, ceder, blyerts, korinter, mörk frukt, torkad frukt, eterisk, tertiära aromer- mognadstoner, måttlig frukt, rökighet, druvtypisk, 58% cab sauvignon, vänstra stranden.
2009 Chateau Plince Pomerol, Bordeaux/Libournais 75763, 599:-, alkohol, fyllig, choklad torkad frukt, integrerad, balanserad, svår att känna! merlot -Pomerol.
2009 Chateau Perron Segondine "Haut-Lieu" Madiran, tannat, sååå sjukt sträv, tight, stram, björnbär, blåbär, lerjordar i Madiran.
En sak kan man lugnt konstatera - att det är svårt att ursprungsbestämma de här vinerna. Doft- och smakbeskrivningarna går ihop och med ålder blir det än svårare. Finvinet från Paulliac var jag helt övertygad om kom från högra stranden med merlot som huvuddruva. Vinerna 2 & 3 i första flighten var mest "by the book", men sen var det svårt. Jag gissar att det är därför många gillar Bordeaux, just för att vinerna är komplexa som få andra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar