onsdag 30 januari 2019

Eukalyptusaromer i viner


Eukalyptus och mint är aromer som man kan hitta i viner från områden där eukalyptusträd växer (t ex från Australien, Kalifornien och Sydafrika), men även i viner där eukalyptusträd inte växer.

Eukalyptol är den aktiva aromsubstansen i själva eukalyptusoljan som också återfinns i vissa viner. Det har visat att druvor kan ta upp eukalyptol från eukalyptusblad även om de inte har direktkontakt. I nästan alla röda viner finns dessutom terpener som kan bilda eukalyptol, vilket förklarar hur dessa aromer kan uppstå i viner som inte vuxit i närheten av eukalyptusträd. Eukalyptusaromen i röda viner kan alltså uppstå antingen genom en "smitta" av substansen eukalyptol från närliggande eukalyptusträd eller genom att den syntetiseras av druvan själv.

Jag skulle ändå säga att eukalyptusaromer är en klar hint om ett Nya Världen vin och då främst från Australien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar