torsdag 31 augusti 2017

Vitello tonnato med vitt från Gavi


Vitello tonnato är en känd rätt från Piemonte. En kall rätt av kokt kalvkött som äts tillsammans med en (kall) tonfisksås. Här har jag bundit ihop kalvsteken och lagt i en kastrull med morot, selleri, gullök, vitpepparkorn. Sedan tillsätter man vitt vin, lite olivolja och vatten så att det täcker köttet till hälften och småkokar på svag värme ca en timme. Tonfisksåsen består an tonfisk på burk, sardeller, majonnäs, lite spad och kapris som man mixar. Låter det gott? Testa! Jag gillar vitello tonnato, kanske mest den salta och syrliga tonfisksåsen.

I Piemonte dricker man vitt vin till den här rätten. Vitt vin gjort av de gröna piemontedruvorna, så antingen av druvan arneis eller av druvan cortese.

Druvan cortese odlas framför allt i området Gavi på gränsen mot Ligurien. Av cortese gör man lätta friska, eleganta viner. Jag tänker att vi testar det här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar