Douro är Portugals mest kända vinregion och upptagen på UNESCOs världsarvslista just på grund av den långa traditionen av vinmakning och hur det har påverkat landskapet, som höjer sig brant på båda sidor om floden Douro. Terrasserade odlingar har därför varit mer eller mindre ett måste. Historiskt är Douro mest känt för sin produktion av portvin, men produktionen av bordsvin är lika stor som starkvinsproduktionen och sedan 1990-talet har kvalitén på bordsvinerna höjts rejält. Regionen har landets högsta vinklassificering med ursprungs- och kvalitetsmärkningen Denominacão de Origem Controlada (DOC). Bordsvinerna går under beteckningen Douro DOC medan portvinet kategoriseras under en egen Porto DOC, men det geografiska området är detsamma för båda DOC. Som ni ser i kartan nedan så börjar vinregionen Douro ungefär vid staden Régua en bra bit från staden Porto.
Vinregionen Douro delas in i 3 mindre distrikt, Baixa Corgo, Cima Corgo och Douro Superior. Baixa Corgo är det äldsta området men anses idag vara det med lägst kvalité, här är klimatet mildare och regnigare. Cima Corgo är regionens största och kvalitetsmässisgt bästa distrikt och det är här de flesta berömda Quintas (vingård) ligger. Douro Superior är varmare och torrare och sträcker sig ända till spanska gränsen.
Det är runt staden Pinhão, i hjätat av Cima Corgo, som vingårdarna för portvinstillverkningen ligger centrerade. Jag var i Pinhão två gånger, dels i samband med två vingårdsbesök i närheten och dels i samband med en båtfärd på Douro. Det var verkligen otroligt vackert med floden, de terrasserade odlingarna längs branterna och de pittoreska byarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar