Arneis är en druva jag sällan dricker och sällan stöter på. SB har inget vin av arneis i ordinarie eller i BS, men jag gissar att den kan dyka upp bland småpartierna då och då. Arneis är den stora vita druvan i Piemonte och odlas framförallt i Langhe och Roero. Druvan sägs ge bättre viner i Roeros mer sandrika jordar jämfört med Langhe lerjordar, så arneisvinerna från Roero är ofta lite dyrare. Annars är det en erkänt svårodlad druva och tidigare har den mest använts i blends med nebbiolo. Arneis betyder just svår och krävande person. Arneisvinerna är ofta fruktiga, har lite fet struktur (lite oljigt), låg syra och en speciellt parfymerad arom av persika, mandel och humle. De vinner inte på lagring.
Så stämde det med Vogheras arneisvin? Ja så där, det var ganska gult i färgen, absolut lite oljigt, låg syra, ingen stor doft, ganska runt (fylligt), men aromerna tyckte jag var mer päron/citrus men jag hann inte känna efter så noga. Jag upplevde vinet lite platt pga den låga syran, dessutom lite surt. Ingen lång eftersmak. Jag åt kikärtsburgare och det var nog inte var någon bra mat-vin matchning (kikärtsburgare med lite spiskummin med en chilimajonäs till - gissar att ett halvtorrt vin hade passat bättre). Voghera är ju annars en bra producent, där barberan är haussad, men det här var ingen favorit. Andra kända arneis producenter är Malvira i Roero, Castello di Neive och Ceretto i Langhe
Jag hittade ett Roero Arneis i BS för 136:-, men det går inte att söka på arneis som druva.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar