tisdag 22 augusti 2017

Portvinstyper


Dourodalen har en lång historia av vinproduktion, men det var först under 16-1700-talet som "vin" blev "portvin". Portugal och England var goda handelspartners och det var när England hamnade i en handelsblockad med Frankrike som England i stället riktade sin "vinblick" mot Portugal. Tidigare hade England mest handlat bordeauxviner från Frankrike. Problemet med vinet från Portugal var de långa transporterna och man började därför tillsätta sprit till vinet för att öka hållbarheten, ganska snart insåg man att smaken bara blev bättre av tillsatt alkohol och lagring. TAAA DAAA portvinet var uppfunnet!

Croft var ett av de första stora portvinshusen och fortfarande vittnar många namn om ett brittiskt inflytande eller ursprung.


Man delar in portvin i två huvudgrupper: flasklagrade och fatlagrade.

Ruby, är den enklaste och sötaste sorten portvin, består av en blandning från olika årgångar, rubinröd färg, ung och fruktig, lagrats 2-3 år innan buteljering, ibland på träfat (annars stål, cement), vinner inte på flasklagring.

Tawny (+Aged tawny), finns i olika utföranden, är en blandning av olika årgångar (där t ex 10 years indikerar en smak såsom av 10 års lagring), lagras ofta på fat även om det blir vanligare med ståltankslagring, ju kortade tid på fat desto yngre, fruktigare och strävare vin, aged tawnys blir nyanserade viner med inslag av torkad frukt, nötter, karamell, honung, de får även den läderartade färgen som gett vinet dess namn. Vinner inte på flasklagring utan är färdig för konsumtion vid buteljering.

Colheita, är i praktiken en årgångsbecteckand tawny.

Late bottled vintage (LBV), liknar en Ruby men är mer komplex, består av högkvalitativa viner från ett enda skördeår och är fatlagrat 4-6 år innan buteljering, vissa LBVs kan även utvecklas vidare på flaska (i så fall skruvkork istället för stoppkork).

Vintage, är den finaste sorten portvin och tillverkas endast de år druvorna är exceptionellt bra (precis som vintage champagne), viner lagras först på fat 2 år för att sedan buteljeras med en flasklagringspotential mellan 10-50 år. Det är ett reduktivt lagrande som ger djup färg och djupa, komplexa och fylliga aromer av torkad frukt, fikon, kaffe och choklad med lång eftersmak.

Vitt portvin, är en kategori för sig, och görs av gröna druvor och finns som torra, halvtorra och söta, de har en lägre alkoholhalt än röd port och dricks ofta som aperitif. Kan vara allt från vitgula till bärnstensfärgade och är torrare med en friskare arom av citrus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar