Visst låter det som en konstig insekt eller något annat obehagligt, men
en teinturier är en blå druva med färgat (blårött) fruktkött. De är ganska sällsynta för vanligtvis är fruktköttet vitt även i blå druvor. Blanc de noir är ju en vit champagne gjord på enbart de blå druvorna pinot noir och/eller pinot meunier. Man pressar helt enkelt bort de färgade skalen och jäser endast musten på samma sätt som när man gör ett vanligt vitt vin. (När man gör rött vin så låter man de blå skalen jäsa tillsammans med musten och när man gör rosé så låter man de blå skalen macerera en stund med musten innan man pressar bort dem.)
Sousão (el. souzão el.
vinhão) är den vanligaste blå druvan i Minho och utgör oftast basen i röda Vinho Verde. Jag har hört från flera håll att den skulle vara en teinturier, men efter mer noggrann research
verkar det inte vara så. Det är skalet som är ovanligt starkt pigmenterat.
Vindruvorna som används för vinframställning är ofta mindre och rundare än de vindruvor vi köper för att äta och druvklasarna är ofta mer kompakta. Inget annat än det färgade fruktköttet särskiljer en teinturier.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar