onsdag 9 augusti 2017

Druvor i Douro

Jag vet att jag tidigare har skrivit om Portugal som ett eldorado av druvor och det stämmer verkligen. Portugal har en mängd inhemska druvor och därtill en massa synonymer för dessa. De gör det inte enkelt för sig, portugiserna. En och samma druva kan ha olika namn i olika regioner (som tempranillo i Spanien). Till slut blir man nästan snurrig. I Douro är mer än 80 olika druvor tillåtna i portvinsproduktionen och många fler odlas i regionen.


De främsta blå druvorna:
Touriga nacional, är Portugals stolthet, druvan är liten och tjockskalig med mycket färg, komplexa aromer och tannin. Druvan ger mörkbäriga (svartvinbär, bjärnbär, blåbär, hallon) fylliga viner med inslag av örter, läder och viol, med stor potential att lagring. Odlas främst i Douro och Dao. Den är mycket svårodlad och ger små skördar.
Tinta roriz, (= aragonez, och tempranillo i Spanien), egentligen Spaniens stolthet men den odlas i Portugal där den i Douro och Dao kallas för tinta roriz och i övriga Portugal aragonez. Tinta roriz ger viner med aromer av mörka bär, körsbär, slånbär, torkad frukt, kryddor, örter. Den trivs i varmt och torrt klimat med sand, ler-och kalkrika jordar.
Touriga franca (=lokalt touriga francesa),  I Douro är det den mest odlade druvan och den är lättodlad med bra motståndskraft. Denna fylliga druva står för struktur och elegans, och ger mörkbäriga viner med florala toner (rosor och vilda blommor). Lena bra tanniner.
Tinta barocca, är en fin, värmetålig druva, som ger stora skördar, ofta används den för att "mjuka upp" blends, där den bidrar med aromer, parfym och längd.
Tinto cão, en högkvalitativ druva som är utrotningshotad, som främst odlas i Douro. Den ger små skördar men bidrar med finess och komplexitet i blends.
Tinta amarela (=tricadeira i Alentejo), är en kraftfull druva med mörkfärg, som trivs bra i varmt, torrt klimat. Den ger aromer av mörka bär, örter och blommor. Den är svårodlad och har ett litet fönster vid skörd. Lycka man med skörden så ger den fina viner.

De främsta gröna druvorna:
Malvasia grossa (=codega= roupeiro=alva)
Malvasia rei
Malvasia fina, malvasia är en mycket gammal druva och finns i många olika kloner, Vinerna på malvasia är ofta mer fylliga, har låg syra, en rik fruktighet, viss sötma och har lätt att få oxidativa smaker. Små druvklasar och druvor men ger strora skördar.
Rabigato, odlas mest i Douro Superior och är en av Douros bästa gröna druvor. Den bidrar med bra syra i blends. Druvan ger fylliga viner med bra syra, men aromer av acacia och apelsinblommor, gröna toner och mineral.
Gouveio (=godello, ej =verdelho), ger fylliga viner med hög syra.
Viosinho, är en grön druva känd för sin höga syra, i blends bidrar den med struktur och aromer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar