söndag 27 augusti 2017
Mer om Langhe och nebbiolo
Langhe är ett regionalt vinområde (DOC) i Piemonte, Italien som inkluderar flera kända DOCG distrikt däribland Barolo, Barbaresco och Roero. I Barolo och Barbaresco dominerar den blå druvan nebbiolo (lokalt kallad spanna) och i Roero, som jag skrev om nyss, är det den gröna druvan arneis som gäller. Langhe breder ut sig alldeles söder om den kulturhistoriska lilla söta staden Alba. Piemonte ligger inklämt mellan de franska Alperna och Apenninerna. Det varierande och svala klimatet gör att druvorna mognar långsamt och ger bra år koncentrerade viner, sämre år kan vinerna bli lite tunna om druvorna inte mognar ordentligt.
Nebbiolo är en svårodlad och svårvinifierad druva. Den mognar sent och behöver rejält med sol under hösten för att ge bra viner. Nebbiolo är en kraftfull druva med mycket tanniner, syra och alkohol. Vinerna är ofta klart röda och har doft/smak av körsbär, mullbär, plommon, viol, rosor, tjära, lakrits, tryffel, murkna löv, etc. Nebbiolo ger ganska ljusa viner men med tanket på tanniner, syra och alkohol så betraktas ofta nebbioloviner som fylliga. Doft- och smakprofilen kan påminna om pinot noir, men nebbiolo är mycket tuffare och strävare. Även den ljusare färgen och att de snabbt kan få en gulbrun mognadston (i kanterna) påminner om pinot noir.
Här är Paolo Scavinos Langhe Nebbiolo från 2014 som halvflaska. Jag vet inte om jag inbillar mig, men kanske att jag anar en ton av brunorange i kanten. Jag minns första gången jag drack det här vinet att jag tyckte att det var supergott med stor härlig doft av syrlig frukt.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar