Syrah/shiraz är en lättodlad och aromatisk druva. Den passar utmärkt att blanda med andra druvor men står också bra på egna ben. Den trivs i ett varmt klimat, men då den knoppas sent och mognar sent, så får det varken bli för mycket eller för lite hetta. Den har svårt att mogna norr om Rhône och är det för hett kan den snabbt bli övermogen. Den är också känslig för stark sol tidigt på säsongen, vilket kan leda till att karten faller av (coulure) men annars är den motståndskraftig.
Det är som sagt en lättodlad druva som växer bra i en mängd jordar, i Rhône är det steniga, väldränerade jordar som ger bäst viner, i Australien görs de bästa vinerna på skiffer, kalksten och olika lerjordar.
Vinerna av syrah blir ofta mörkröda eller blåröda med hög intensitet, men kan vara ljusare. Medel till hög -fruktsyra, strävhet, alkohol och fyllighet. Typiska aromer i Rhône är björnbär, peppar (kryddighet), charkuterier (mest i norra Rhône, Côte Rôtie), lagerblad, violer, rök, tjära. (mognare viner får mer peppar, läder, tobak, choklad). I Kalifornien får vinerna mer frukt, mynta/eukalyps, mindre sträva och mer alkohol. I Australien blir vinerna mjukare, fruktigare, mer inslag av körsbär, moreller, svarta vinbär, mindre sträva och mer alkohol. I Sydafrika är de påfallande rökiga och med en ton av kaffe.
Numera blandas användningen av namnen syrah/shiraz och det har alltmer kommit att beskriva vinets karaktär, t ex en sydafrikansk shiraz liknar de från Australien, med mer fruktighet och alkohol, medan en sydafrikansk syrah smakar mer som den franska varianten med lite kärnigare smak och lätt pepprig ton.
Nu är allt redo för provning!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar