lördag 6 maj 2017

Rött, vitt, rosé och ORANGE vin


Rött eller vitt? Det är väl den klassiska frågan vad gäller vin. Rosé bör man nog lägga till och faktiskt också orange. Rosévinet har positionerat sig och framförallt så här års går de inte att förbise, men orangevinet syns sällan. Vad är ett orangevin? Orangevinet är ett vitt vin, av gröna druvor, men tillverkas som ett rött vin. Druvskalen får ligga kvar och macerera under jäsningen (vid vitvinstillverkning pressas annars druvskalen bort innan jäsning), som ger en mörkare färg och även strävhet, tanniner till vinet. Orangevin lagras ofta i amforor eller lerkrus under lång tid som gör att vinet oxiderar och får en orange färg. Antagligen var det så här man gjorde vin långt tillbaka i tiden i Kaukasus. Idag gör orangevin framförallt av småskaliga naturvinsproducenter i Kroatien, i italienska Friulien och i Georgien. Är det gott? Jag tänkte testa ett i morgon från Friulien till klassikern Ossobucco.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar