onsdag 24 maj 2017

Rosévin - bu, bä eller blää

Rosévin, är det gott? Jag fick testa tio stycken, så hur var det? Vissa ogillar rosévin och tycker att det är ett oseriöst vin. Jag tycker att rosé är okej, men en del är verkligen ganska anonyma och karaktärslösa. De doftar ingenting och doftar de lite så är det omöjligt att precisera vad. Även om vinet är torrt så kan jag uppleva lite sötma i både doft och smak och smaken av alltför mycket smultron, hallon, jordgubb är kanske inte heller så spännande.
Det här var mina favoriter!


2016 Domaine de la Tour du Bon, klassiskt rosévin från Bandol, laxrosa, superhärlig doft av röda bär, bra syra, bärig doft och smak, med mer karaktär av rönnbär, vinbär,(rabarber?!), blodapelsin. Väl värt att betala 159:- för att få någonting med doft och smak. Kan tänka mig att köpa igen till en sallad i sommar. Gjort som en klassisk provancecuvée dvs av druvorna mourvédre, grenache, cinsault, clairette. Det är framställt med direktpressmetoden, jäst på ståltank och vilat i tanken i 6 mån innan buteljering.


2010 Rosé des Riceys [ricä], kul att testa det här omtalade stilla vinet gjort av pinot noir i Champagne, Côte de Bar (Aube). Vinet är ljusrött eller blekrött, inte rosa och med tydliga tanniner, skalen har macererat med musten i 5-6 dagar och vinet har lagrats på gamla ekfat i 3 år innan buteljering. Stor härlig doft, lite sötma, ekat, tydlig jordgubb, saftigt kanske lite syltigt till och med.


2015 Le Coste, Rosato, finns som PI (=privatimport) hos Vin & Natur. Kvällens vattendelare. Ganska unken doft, oxiderat, mogna vinteräpplen, tydligt naturvin i doft och i glaset lite grumligt. Gjort på naturjäst. Sprittande, så hög bra syra, väldigt annorlunda i smaken, hallon, så gott! Fick höra att det nästan kostade 400:-. Naturviner brukar ligga lite högre i pris. Le Coste håller till i Lazio i Italien.


NV Veuve Maitre-Geoffroy "Cuvée Divine" Rosé de Saignée Champagne, BS för 347:-. Härlig roséchampagne gjord enligt Saignéemetoden. Fina bubblor eller (mousse som det heter på vinspråk), nyanserat, bröd, jäst, svårt att känna bär eller frukt, men en mogen ekad ton. God!


2015 Pfluger Blanc de Noir, Pfalz (slutsåld på SB, 129:-). Väldigt svagt orange, knappt att jag skulle ta det som en rosé. Inte alls söt, utan väldigt mineralig, nästan lite ostronskal. Hög syra. Mer som vitt vin än som rosé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar