Vi måste prata Beaujolais och gamay! Det är alltid så härligt att säga [båå'sjåå'läää] och [ga'määä]. Jag drack ju det här superhärliga vinet i onsdags kväll 2015 Gamay, Cuvée du Chat, Lapierre, Morgon, Beaujolais. Hallå där rödnos! Här har jag uppenbarligen hittat en kompis.
Beaujolais tillhör Bourgogne, men särskiljer sig på flera sätt. Klimatet och jordmånen är annorlunda, men också druvan. I Beaujolais odlas framförallt den blå druvan gamay och den odlas nästan bara där. Pinot noir är sedan 2016 inte tillåten i Beaujolais och aligoté som odlas i mindre mängder ska vara utfasad senast 2024. Chardonnay odlas i mindre omfattning på gränsen till Maconnais där det finns kalkstensutlöpare. Norra Beaujolais består annars av ett kulligt landskap med granitbaserade grusjordar och här trivs gamaydruvan som allra bäst och det är också här de tio Beaujolais Cru byarna ligger som ett pärlband. Södra Beaujolais består av rika lerjordar och här produceras enklare viner av Beaujolais och Beaujolais Nouveau.
Gamay ger ljusa, lätta, mjuka, friska, rödfruktiga viner med lite kryddighet och slanka tanniner. I Beaujolais framställs vinet genom Macération carbonique processen dvs kolsyrejäsning, som också påverkar vinet till att bli mjukt och fruktigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar