fredag 26 maj 2017
Årgångschampagne
Årgångschampagne är en kul grej! Årgångschampagne (vintage på engelska eller millésimé på franska) produceras speciellt gynnsamma år, då druvorna utvecklas särskilt väl. Nu har vinhusen i Champagne i och för sig börjat göra årgångschampagne även år då druvorna kanske inte är av toppkvalité, för det har visat sig lönsamt och bra ur marknadsföringssynpunkt. Men största delen av all champagne som säljs är inte årgångschampagne (inte årgångsbetecknad, NV = Non Vintage på engelska) utan standardchampagne som bör drickas inom några år. Den är inte gjord för lagring (fast det finns lite delade meningar om hur länge standardchampagne kan lagras).
Standardchampagne eller årgångslös champagne är gjord på en blandning mellan olika årgångar. Årgångsvariationerna är nämligen väldigt stora i Champagne, eftersom det ligger i gränslandet för vinodling, och för att kunna hålla en jämn kvalité mellan åren görs standardchampagnen som en blandning av olika årgångar. Man gör helt enkelt en cuvée av äldre och yngre stilla viner (basvin). Basvinerna kan komma från hela Champagneregionen. Därefter tillsätter man jäst och socker och buteljerar med vanlig kronkapsyl, för att låta jäsa en andra gång på flaska. Den andra jäsningen tar ett par veckor, då kolsyra och en jästfällning bildas och det är här champagnen får sin speciella karaktär. Minst 15 mån lagring med jästfällning är obligatoriskt för standardchampagne, innan jästfällningen kan avlägsnas (degorgering), samtidigt som man tillsätter lite vin och socker (dozage).
Årgångschampagne görs som sagt speciellt gynnsamma år då druvorna håller hög kvalité. Årgångschampagne är ofta helt överlägsen standardchampagnen. Minst tre år måste den lagras med jästfällningen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar