Sedan jag började hålla på med vin så har jag varit tvungen att omformulera garderobsformeln. Hos mig gäller istället; ett klädesplagg UT, en vinflaska IN. Den mörka, svala garderoben är nämligen den bästa platsen för hemmalagring/förvar av vin, om man nu inte har en vinkyl förstås (men en sån kommer aldrig över tröskeln hos mig!)
Som sagt, svalt och mörkt! Den bästa lagringstemperaturen är runt 11C, så att vinet kan utvecklas under lång tid. Är det varmare går det snabbare. Det ska också vara buller och vibrationsfritt och helst lite fuktigt. Nu inser alla att min garderob inte är någon idealisk plats för vinlagring, men jag har inte heller 10-15-20 års ambitionen. Jag vill bara låta vissa viner "ligga till sig lite", några Barolo, Bordeaux, Bourgogne, en Rheingau riesling, Cahors, Madiran mm. Småflaskor utvecklas också snabbar än större. Det är därför magnumflaskorna är så åtråvärda. Så här skriver SB om lagring.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar