I kväll var det fortsättning på druv 2B med Mikael och denna gång var det druvorna viognier och garnacha tinta. Jag brukar ju tala om druvan grenache men oenologer talar tydligen alltid om garnacha tinta eftersom det är i Spanien som druvan har sitt ursprung.
Först ut viognier:
2016 Saronsberg, Western Cape, Coastal Region, Tulbagh, Sydafrika, lätt frisk, medel syra, inte så aromatisk, lite örtig/bitter på slutet.
En viognier från Grekland hittar den inte i SB, men blommig , medel syra, skalmacererad så kanske lite beskare av den anledningen. Min tvåa.
2014 K Art van den Hoed, Washington State, Yakima Valley, USA, inte alls så aromatisk, utan mer citron, mineral, svalodlad, mer stenfrukt än blommor och bitterkryddig på slutet. Charles Smith är producent.
Sedan till garnacha tinta:
En del viner är ganska ljusa i färgen som synes nedan.
Spice Route Grenache från Western Cape, Coastal Region, Sydafrika. Spice Rote har fler viner i SB. svartröd färg, lätt, friskt, bärigt, skogshallon, jordgubb, lite lakrits, muskot? kryddor? bra för 139:-.
2014, Jimenez-Landi Pielago, E Toledo DOP Méntrida, Ekodynamiskt, 14,5%, klarröd transparent fär, slankt, syrligt, röda vinbär, nyanserat. Lite alkohol på slutet. Sånt gillar ju inte jag, men annars bra.
2015 La Florens Josep Grau, Montsant, Spanien, unken doft, fylligare, svartröd färg, mörkare bär, plommon, mörka körsbär, björnbär, russin, choklad, läder, lakrits, bra syra, alkohol på slutet, naurvin.
2013, Ch9dP, Pierre Usseglio, lite brunaktigt i färgen så lite ålder, nyanserat, komplext, stor härlig doft, rundare, härlig munkänsla, lång eftersmak, bra integrerat fat. Väldigt gott och fint vin. Gillar lite ålder när syran blir avrundad och faten mer integrerad.
1985 Gérard Bertrand, Rivesaltes Ambré, Languedoc-Roussillon, Rivesaltes, Frankrike, mycket sött vin (142g/l), inslag av fat, torkade dadlar, pomerans, valnötter, choklad, aprikoser och sultanarussin. Gott till blåmögelost. Gott men kanske lite för sött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar