söndag 1 oktober 2017

Druvan pinot gris


Pinot gris är en grön aromatisk druva som bland annat odlas i Tyskland, Italien, Frankrike, Ungern, Rumänien, Schweiz, Nya Zeeland, USA, Kanada, Österrike. Druvans hemvist är Alsace i Frankrike där den är en av de fem ädla druvorna. Pinot gris är en mutation av pinor noir och färgen på skalen kan skifta från, vita eller svarta, gråblå till brunrosa. I Italien eller Schweiz kan skalfärgen vara ljusröd. Druvan anpassar sig som en kamelont till växtplatsen, därför kan skillnaden vara stor från oljiga Alsace pinot gris till den krispiga norditalienska varianten. I Tyskland kallas den ruländer eller grauburgunder och i Italien pinot grigio.

Viner gjorda av pinot gris kan ha rätt olika karaktär. Låg syra och ibland en rökig doft är klassiska kännetecken. De kan vara ljust gula till bärnsten till rosaorangea och ha lite oljigkaraktär. Det finns tre generella smakprofiler:
  • torr och mineralisk, denna typ hittar ma främst i norra Italien, Österrike, Ungern, Slovenien, Tyskland, Rumänien och Kanada. Kyligt klimat ger ofta en torr, syrligare karaktär, och den mineraliska smaken kommer från jordmån och lagring på ståltank. Denna stil passar bra till det mesta man dricker mousserande vin till – vilket innebär allt från musslor till asiatisk mat.
  • torr och fruktig, denna typ hittar man i ett varmare klimat, ibland annat Frankrike (varma år), södra Italien, USA, Australien, Nya Zeeland, Chile och Argentina. De har ofta en mer aromatisk, druvig smak av citrus, äpple, päron, persika, melon, honung, tropisk frukt, svamp.
  • söt och fruktig, de söta och fruktiga varianterna är faktiskt svåra att hitta utanför franska Alsace. Smaker är bland annat honung, äpple och citrus. Man låter druvorna angripas av ädelröta.

Pinot gris är ett mångsidigt vin och passar till smakrik mat och faktiskt förvånansvärt bra till svenskt smörgåsbord med rökt och gravad lax. Gåslever är en tarditionell kombo.

I dag gjorde jag egen svampsoppa på trattkantareller och följde upp med en slatt pinot gris från Emma. Sherry är annars den klassiska kombon med svampsoppa och nebbiolo är perfekt till svamprätter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar