- Liqueur de tirage
- Degorgering
- Dosage
- Brut
- Chaptalisering
- Sussreserve
Liqueur de tirage, champagneterm för den extra tillsats av socker och jäst som man tillsätter det stilla vinet i flasken för en andra jäsning (i flaskan).
Degorgering, champagneterm som innebär att man tar bort jästfällningen i flaskan efter andra jäsningen, flaskorna vänds nedåt och när jästfällningen ansamlats i halsen så fryser man fällningen genom att stoppa flaskhalsen i ett köldbad, när man sedan öppnar kapsylen (ja, som en klassisk ölkapsyl) så skjuts jästfällningen ut "automatiskt" genom trycket i flaskan.
Dosage, champagneterm, den tillsats av vin man gör efter degorgeringen för att fylla upp flaskan, det är här champagnen får olika söthetsgrad utifrån tillsatsens söthetsgrad.
Brut, champagne kan variera från att vara riktigt söta viner till helt torra, brut är torr med mindre än 12g/l
Chaptalisering, en term vid vintillverkning som innebär att man tillsätter socker till musten innan jäsningen för att öka alkoholhalten i vinet. Det är strängt reglerat i vinlagstiftningen och förekommer främst i nordligare vinområden där druvorna har svårt att mogna och druvans naturliga sockerhalt är låg. För att höja vinets alkoholhalt en procent krävs en sockertillsats på 17g/l.
Sussreserve, innebär att man tillsätter ojäst druvmust till det färdigjästa vinet för att korrigera syra vs sötma. Druvmusten som används måste vara av samma kvalitet som vinet och helst komma från både samma druvsort och samma läge, max 25% får vara druvmust.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar