I Roussillon görs också söta starkviner, som går under beteckningen vins doux naturels (VDN). Tillverkingen liknar den vid portvin. Man jäser druvmust som vanligt, men alkoholjäsningen avbryts när alkoholhalten nått ca 6%, genom att man tillsätter 95% vinsprit. Vinet får då en alkoholhalt på ca 20% och alkoholjäsningen avbryts eftersom jästcellerna dör. Druvmusten har inte jäst ut (allt socker har inte omvandlats till alkohol) och resultatet blir ett sött starkvin. Vita VDNs görs av druvan muscat blanc à petits grains. De ska drickas kylda och vinner inte på lagring. Röda VDNs görs av druvan grenache och lagras ofta en tid.
Starkvinsappellationerna i Roussillon heter Rivesaltes, Muscat de Rivesaltes samt Maury och Banyuls. I Maury och Banyuls produceras röda vins doux naturels av druvan grenache.
Vid viognier/grenache provningen i våras så testade vi Gérard Bertrand Rivesaltes. Jag minns att vi talade om det som mycket gott och prisvärt men kanske lite väl sött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar