måndag 15 oktober 2018

Mer mat & vin

I kväll blev det mer mat och vin. Vi testade fem viner till rostbiff och kyckling med tre olika såser, en sås med syra (citronbas), en med sälta (sojabas) och en med sötma (svartvinbärsgelébas). Såser används ofta som smakbryggor.

Annars var det en dålig kväll. Jag hade oroväckande svårt för att identifiera vinerna. Jag var helt ute och cyklade. Chardonnay trodde jag var riesling (kände inget fat här överhuvudtaget), Masi trodde jag nog var Italienskt men kanske pinot grigo, nu var det garganega, men jag tror att jag var på rätt spår. Ruppertsberger trodde jag var muskat, så aromatiskt var det, trots att jag inte alls kände fläder och att jag upplevde det lite spritsigt. Jag borde mao förstått att det var en riesling.

De röda var också svåra. Chateau de Seguin var så lätt och fruktigt, så jag associerade inte alls till Bordeaux. Jag måste träna mer på merlot som är en riktig doldisdruva och jag måste lära mig att snappa upp försiktiga svartvinbärstoner. I Gemtree, en shiraz från Australien, kände jag alkoholen så tydligt, men tänkte inte alls Nya Världen.

Det här var vinerna:


2017 Frankland Estate, fylligt, oljigt, fruktig doft (som gjorde att jag tänkte på riesling), uppfattade inte heller någon fat.


2017 Masi, vitgul färg, unken, lite instängd doft,tunn munkänsla, ganska låg syra.


2017 Ruppertsberger, stor, aromatisk doft, gulgul färg och lite oljigt, spritsigt och hög syra, men också lite sötma. Associerade muskat pga det aromatiska, men det var absolut ingen fläder i varken doft eller smak. Klockren riesling med spritsigheten och allt.


2016 Cheateau de Seguin, ganska ljust rött, fruktigt, inte alls strävt, plommon, kände inte så tydlig svartvinbär.


2017 Gemtree Bloodstone, svartrött, kompakt, strävt, plommon, vanilj, tydlig fat, mycket tydlig alkohol, borde associerat till Nya Världen direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar