onsdag 3 oktober 2018

Blanquette de Limoux


I Languedoc-Roussillon görs även mousserande vin. I Limoux görs torra vita viner av druvorna chardonnay, chenin blanc och mauzac (minst 15 procent), men Limoux är mer känt för sina mousserande viner gjorda enligt den traditionella metoden. De går under benämningen Crémant de Limoux och måste innehålla minst 60 procent mauzac. Mest känt är det mousserande vinet Blanquette de Limoux, som har skyddad ursprungsbeckning, och som måste innehålla minst 90 procent av druvan mauzac.

Enligt vissa anses Blanquette de Limoux vara världens första mousserande vin, som går så långt tillbaka i tiden som 1531. Vid den tiden producerade munkarna vid Benediktinerklostret Saint-Hilaire nära Limoux vitt vin på ett annorlunda sätt: istället för ekfat, jästes vinet på glasflaskor som gav vinet naturliga bubblor. Blanquette som enbart görs av druvorna mauzac, chardonnay och/eller chenin blanc, ger en torr, krämig struktur, ett fylligt vin med fruktig ren smak och ett långt slut. För många är Blanquette det enda "riktiga" mousserande vinet. [wiki]

Jag skulle gärna testa en Blanquette, men tillgängligheten är inte den bästa. SB har bara en i beställningssortimentet och kan bara beställas i kollin om 6. Typiskt!

2 kommentarer:

  1. Du, ska vi dela på en beställning, 3 st att lägga på lager kan vara kul? Kanske nån annan som också vill testa?

    SvaraRadera
  2. Yes, jag kollar om någon annan vill vara med, dessvärre tror jag inte att det vinner på lagring. Dricks bäst ungt.

    SvaraRadera