lördag 27 oktober 2018
Druvan carmenère
I onsdags drack vi det här vinet av druvan carmenère. Så här skrev jag om det, 2017 Castillo de Molina, carmenère, Maule, kompakt, mörkt rödsvart, stor härlig doft, blyerts, sparris, tobak, gräs (gröna toner), bra syra, välintegrerade tanniner, lång eftersmak, ej så mycket alkohol i smak, fin söt ton, elegant! balanserat! vill köpa, från Castillo de Molina av producent Viña San Pedro.
Runt 98 procent av världens carmenère växer i Chile och är numera landets signaturdruva. Carmenère härstammar från Bordeaux. Innan vinlusens härjningar i Europa i mitten på 1800-talet så var det en av de stora bordeauxdruvorna, men när vingårdarna i Bordeaux omplanterades efter vinlusen så prioriterades den inte eftersom den ansågs ge för små skördar. Istället kom den till Chile.
Carménère är en blå druva som ger mörkt röda, fylliga, fruktiga, kryddiga viner med mjuka till hyfsade tanniner och med smak av svarta vinbär, plommon och paprika. Druvan mognar sent och om den plockas för tidigt så ger den viner som är alltför vegetativa "gröna", så det råder lite delade meningar om druvan. De som inte gillar den hävdar att den har för många gröna karaktärsdrag. Vinmakningen måste därför ske med stor omsorg, men då kan vinerna å andra sidan bli väldigt intressanta.
Jag gillar de gröna inslagen och tyckte att vinet Molina var jättegott. Nu vill jag resa dit i jul, Madeira blir nämligen bättre till påsk. Hmm... problemet är bara att jag så gärna vill vara hemma också.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar