torsdag 29 mars 2018

Om att hälla ut vin

Jag ogillar verkligen all form av matsvinn. Jag kan störa mig på folk som inte äter upp ordentligt, fast det är ju ett marginelt svinn om man jämför med restauranger och butiker. Det känns dåligt.

Jag häller däremot ut en hel del vin och jag tänker faktiskt annorlunda kring det, eftersom det handlar om alkohol. Jag tycker alltid att det ska vara okej att lämna vin och att man aldrig ska truga på någon att dricka upp.

Nu provar jag mer vin än jag dricker och vid provningarna spottar vi alltid.

Mölstad skrev så här om vinsvinn.

onsdag 28 mars 2018

Valtellina


Igår kväll drack vi en nebbiolo från Valtellina, en alpdal i Lombardiet i norra Italien. Här odlas druvor på superbranta terrasserade sluttningar längs floden Adda. Mestadels är det nebbiolo som odlas, men här kallas den chiavennasca [kivenaska]. Valtellina Superiore DOC bör innehålla 80% chiavennasca, lägst 11% alkohol och lagrats minst 6 månader. För Valtellina Superiore DOCG krävs 90% chiavennasca, lägst 12% alkohol och att det lagrats minst 2 år, varav minst 1 år på fat.

tisdag 27 mars 2018

Sangiovese & nebbiolo

Ikväll var det Italien ALL IN med överläkare och professor Magnus. Det märks att han är van föresläsare. Han bjöd på teori och sedan fyra sangiovese respektive fyra nebbiolo. Det finns likheter och skillnader. Barolo har verkligen tagit över som trendvin efter amarone och nog är det ett snäpp upp. Jag skriver mer om druvorna i morgon. Det här var vinerna.

Sangiovese:


2014 Rocca Guicciarda, en klassisk Ricasoli, ljus i färgen, lätt, fruktig, nästan rödbärig, örtig och klassiskt körsbärssyrlig, tunn munkänsla.


2014 Cecchi


2012 Col d'Orcia, Brunello di Montalcino, 


2012 Fattoi, Brunello di Montalcino, 

Nebbiolo:






2013 Barolo Albe,


2015 Sfursat, Carlo negri,

Vilket var kvällens bästa vin? - jo, antingen Fattoi elle GD Vajras Barolo, jag röstar nog på Fattoi!

måndag 26 mars 2018

Druvan tempranillo


Spaniens stolthet, det är druvan tempranillo! Ja, kärt barn har många namn för den kallas även tinto fino, tinta del pais, tinto de toro, cencibel, ull de llebre och tinta roriz eller aragonez (i Portugal). Den odlas främst på Iberiska halvön, men även i Argentina. Rioja är druvans hemvist.

Druvan ger viner med doft och smak av mörka körsbär, björnbär, slånbär, torkad frukt, kryddor/örter och vanilj (från fatlagring). Dill är en signatursmak.

söndag 25 mars 2018

Johannespassionen


Vilket underbart vårväder! En strålande sol som värmde och den kalla vinden var som bortblåst, hehe. Äntligen kunde jag knäppa upp kappan.

Stora Essinge K:a gav Johannespassionen ikväll. Jag har aldrig varit inne i den kyrkan tidigare, så det var kul. Altartavlan består av en bakifrån upplyst glasmålning av Einar Forseth. Mycket vacker. Lite speciellt också med det separata klocktornet, kampanilien. Det är något med körverk och solister som blir så storslaget.

lördag 24 mars 2018

Påsklunch


Idag åt vi påsklunch hos mig, Mamma, Pappa och vi syrror. Det var så trevligt så jag hade inte en tanke på att ta någon bild. Vi åt lammlimpa med getostkräm och ugnsbakad potatis och till det drack vi Riojavinet, Marques de Murrieta. Det var gott, inte så strävt, inte så fylligt, hyfasd syra, lite mognadstoner. Sedan är det det här med dillsmaken som jag inte riktigt hittar. Jag får träna helt enkelt! Jag tog visst en bild när jag höll på med dukningen.

fredag 23 mars 2018

Helg

Äntligen helg!


I kväll har jag storhandlat och pysslat i köket. Jag har bakat en citronkaka och gjort min godaste laxröra, som jag tänker bjuda som snittar i morgon på min påsklunch. Jag var också förbi SB på vägen hem från jobbet och handlade dryck därtill, även denna halvflarra slank med, Mauro, en primitivo från Italien.


En primitivo från Apulien med mycket fruktig, eller snarare sötmogen blåbärig smak av blåbär och björnbär. Inte sträv, inte så fyllig, lättdrucken MEN på tok för söt (10g/l). Ett typiskt vin i spåret av Amarone- hypen. Ingen höjdare.

onsdag 21 mars 2018

Umami och andra smaker


Veckans avsnitt av Meny i P1 handlar om umani, som ofta brukar kallas vår femte grundsmak. Jag har tidigare skrivit lite om doft och smak och det finns alltså bara fem identifierade grundsmaker, sött, salt, surt, beskt och umami. Smaker är det vi känner på tungan, doft känner vi i näsan. När vi talar om smaker som körsbär och tobak så är det alltså dofter som kommer till näsan den retronasala vägen via svalget.

Frågan är hur umami smakar? Den bästa förklaringen är att det smakar nedbrutet protein som t ex pata negra. Buljong, soja, tomat, svamp, parmesan, valnötter, ketchup, kryddan aromat är rikt på umami, så här gäller det nog att testa sig fram själv. Umami är en smakförstärkare, men höjer framförallt proteinrika smaker, inte friska och fruktiga smaker.

Det verkar som vi är nya grundsmaker på spåren. Forskare har tydligen hittat receptorer för fett (kokumi) och stärkelse på tungan. Spännande!

tisdag 20 mars 2018

Zinfandel & pinotage

Ikväll drar Druvkurs 2B igång. Det är sista steget innan Tvåbetyget, kanske att jag hinner med Mat & vin eller Sensorikkursen, i början av hösten innan tvåbetyget drar igång i november. Druvkursen fokuserar på zinfandel, pinotage, semillon, merlot, viognier, grenache, nebbiolo, sangiovese, pinot gris och gamay.

Okidoki, då var jag hemma igen. Ikväll blev det druvorna zinfandel och pinotage. Det är två druvor jag sällan varken köper eller dricker.
Zinfandel är ett perfekt grillvin och det är väl i dessa sammanhang som jag har druckit det och då kanske inte av bästa kvalité. Jag tänker på fruktiga, bäriga, kryddiga, örtiga viner som inte är alltför sträva. Zinfandel i Kalifornien = primitivo i Apulien = crljenak kastelanski (tribidrag) i Kroatien, Dalmatien.
Pinotage dricker jag ännu mer sällan och pinotage associerar jag med bacon, kaffe, fudge. Pinotage är en korsning mellan pinot noir och cinsaut, som i Sydafrika kallas hermitage. I Sydafrika odlas pinotage framförallt i regionen Wester Cape, Coastal region, Stellenbosch. Pinotage har inga synonymer. Det här var kvällens viner.

Första flighten med zinfandel:


2015, Broc Cellars, Vine Starr Zinfandel, USA, Kalifornien, North Coast, Sonoma County, 519:-. Oj oj, ljus röd färg, väldigt rödbärig i doften, jordgubb och hallon, fransk elegant ek, naturvin, ofilterat, lite syltigt när temperaturen steg, men bra syra så trodde ändå svalodlat, inte så mycket tannin, lätt elegant munkänsla. Lång eftersmak. En klassisk naturvinsetikett.


2015 Seghesio Cortina Dry Creek Zinfandel, USA, Kalifornien, North Coast Sonoma County, Dry Creek Valley, 349:-, svartrött, nyanserad, bär, hallon, lagerblad, viol, örter, vanilj, mer tannin, kryddig känsla, ett vintervin var det någon som sa. Nyanserad med lång eftersmak.


2013, Sasseo, Primitivo, Italien, Apulien, 126:-, kompakt blårött, strävt, torr munkänsla, björnbär, sylt, russin, lakrits, alkohol på slutet (14,5%), lite som portvin utan alkoholen, varmklimat.


2011, Zlatan Otok, Kroatien, Primorska Hrvatska, Hvar av druvan crljenak kastelanski, färgen tegel i kanten avslöjar direkt viss ålder,

Andra flighten med pinotage:


2016 Diemersfontein, Coffee Pinotage, Sydafrika, Western Cape, stor doft smak av kaffe, bacon, fudge, vanilj, choklad, svårt att känna frukt men mörka körsbär och plommon. Inte så strävt men ok syra. Ingen höjdare.


2013 Jacobsdal, Pinotage, Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch, blårött i färgen, hyfsad tannin, hyfsad syra, tobak och tydlig grönmögelton. Klassisk pinotage.


2015, Kanonkop, Pinotage, Sydafrika, Western Cape, Coastal Region, Stellenbosch, Simonsberg-Stellenbosch, violettröd färg, blåstick som vittnar om att det är ugnt vin, mycket tannin, plommon, kryddor, mycket tydlig ek, eken behöver rundas av men stor potential.


2015 Lyngrove, kompakt rödsvart färg, avrundade tanniner, blåbär, plommon, tobak, fyllig, merlot-aktig.

Jag skriver mer om vinerna i morgon men vad tyckte jag generellt? Zinfandel är okej, däremot är jag mer tveksam till pinotage. Vinet Coffee Pinotage (kvällens billigaste för 92:-), var ganska äckligt. Jacobsdal har jag druckit hemma och det var hyfsat ok.

måndag 19 mars 2018

Inför påsk



I helgen började jag med påskpyntet. Jag tog in körsbärskvistar som jag förstärkte med vita pappersblommor, men snart slår nog de riktiga knopparna ut. Jag älskar påsken, ljuset som kommer tillbaka och så är det uppstarten inför våren och sommarens ledighet. På lördag tjuvstartar jag med påsklunch hos mig, det blir det klassiska med lax, sill, ägg till förrätt, lamm med potatisgratäng och kanske citrokakaka som avslut. Tanken är att vi ska dricka vin till maten, kanske riesling till sillen och tempranillo till lammet. Vi får se om jag kompletterar med öl och nubbe.

söndag 18 mars 2018

Chianti classico


Vissa maträtter förknippar jag starkt med vissa tider på året. Så här i sportlovstider februari, mars är det tid för bolognese. Det beror nog främst på att jag förknippar bolognese med skidåkning. Jag brukar göra min med nötfärs, bacon, en skvätt vin, lök, vitlök och mycket rivna morötter och finhackad rotselleri.

Vinmässigt är bolognese = chianti classico. Det hör ihop helt enkelt och såklart med finriven parmigiano reggiano på toppen. Bilden är tagen i motljus men vinet är Brolio, en typisk chianti sangiovese med fat, mörka körsbär, bra syra, kryddigt och örter som rosmarin och salvia. Ett vin som smakar Italien från producenten Ricasoli.

Classico betecknar det ursprungliga vinområdet i stor-chianti, som sträcker sig mellan Florens och Sienna. Chianti classico har den karaktäristiska svarta tuppen "Gallo Nero" på flaskhalsen.

lördag 17 mars 2018

Grit


Har du hört talas om det populärpedagogiska begreppet grit? Jag tänker på det när jag jobbar med bloggen. Det handlar om förhållningssättet att hålla fast vid långsiktiga mål, jobba strategiskt mot målen samt att inte ge upp vid motgångar. Med bloggen är det väl inga direkta motgångar men vissa dagar/perioder är det mer motigt att skriva och då gäller det att nöta på. Detsamma gäller alla provningar och plugg som kräver träning, träning, träning och plugg, plugg, plugg. Vid blindprovningarna är det så lätt att gå fel och tappa självförtroendet och samtidigt så lätt att få hybris när det går bra. Att lära sig om vin kräver verkligen en hel del råplugg, tänk på alla druvor, vinregioner mm.

Angela Duckworth var den som lanserade begreppet Grit. I en artikel i SvD finns mer att läsa och en länk till hennes TED-talk.

fredag 16 mars 2018

Fem fina att prova

I dag släpper SB nya viner inom Små partier. Här är fem fina som jag är nyfiken på att prova.


Leitz, Berg Kaisersteinfels Riesling Terrassen, 2016, Riesling med knivskarp syra från Rheingau.

José Michel, Special Club, 2012. Champagne av hög kvalité. Hittade inte flaskan på SB.



Chateau d'Arlay, 2008. Gult vin från Jura. Gjort av druvan savagnin.

Mingoritz 2015. Fullmatad, modern Rioja.

Sedan till vad jag köpte, trots att jag inte SKA, ett vitt vin av druvan juhfark från Ungern, Somló, Kreinbacher 2015. Ett fylligt och smakrikt vitt vin med gula plommon, hasselnötter, citrontimjan och melon. Jag tänker att det kommer gå åt under våren. Jag konsumerar mer vitt än rött.

torsdag 15 mars 2018

Doft- och smakreferenser


Att skaffa sig nya och underhålla redan kända doft- och smakreferenser är användbart. Hur doftar och smakar t ex passionsfrukt, kvitten, bergamott? Vad är ens kvitten och bergamott? Det gäller att skaffa sig personliga doft- och smakreferenser och att sedan träna upp associationsförmågan.

Det här är inga konstigheter och kan praktiseras när som helst. Vad doftar det egentligen en regnig höstdag i skogen, i trapphuset där du bor, vid busshållplatsen? "Det handlar om mindfulness", säger en av mina lärare. Det gäller att vara närvarande och verkligen ta tid på sig att dofta och smaka. Tänk efter ordentligt nästa gång, vad smakar det egentligen?

Bergamott, kvitten.

onsdag 14 mars 2018

Matkavalkad

Vilken matkavalkad! Det är frukost, fika, lunch, fika, godis, trerätters och nu slutligen ostbricka. Mat hela tiden.


Ikväll åt vi sikromstoast och sedan kalv och till det drack jag vinet La cour des dames, Vin de France. Gjort av de tre druvorna 50% vermentino, 35% ugni blanc, 15% sauvignon blanc och viss ekfatslagring. Vad betyder smaktyp klassisk i det här fallet ? Gissar på viss barique/fathantering.


Här är mitt rum, sjysst lampa vid skrivbordsplatsen och smart med spegeln vid fönstret.

tisdag 13 mars 2018

Middag på Djurönäs


Vilket väder! Det var gråväder och regn i morse när jag lämnade stan, men här på Djurö har snön fallit hela dagen och nu är det som ett vinterlandskap. Det är vackert men var är våren?

Efter en hård kursdag blev det middag med råbiff till förrätt och röding med blomkålsvariation till varmrätt. Jag drack vinet Le Bel Ange, Languedoc-Roussillon, VdP d'O, cuvée med chardonnay 85% och chenin blanc 15%, friskt och fruktigt med väldigt bra syra. Jag hade velat ha ett rundare vitt vin till maten med mer nötter och smör. Tror inte det är ekfatslagrat. Jag ser inte det i beskrivningen. Finns i BS. Som alternativ serverade de en tempranillo och jag undrar om inte det vinet hade varit bättre till maten.

Mot Djurönäs

Nu ska jag straxt hoppa på bussen tillbaka till Djurönäs. Kurs i tre hela dagar. Det känns som semester, eller nåja, det är en jobbkurs, det hade varit annat med en vinkurs. Det kommer helt säkert bli goda middagar och den här gången ska jag se till att SPAa och gymma ordentligt.

måndag 12 mars 2018

Bloggen fyller 1 år


Jag minns för ett år sedan, att det var när jag just kommit hem från Åre, som jag bestämde mig för att jag verkligen ville lära mig mer om vin. Jag hade tagit 1 Betyget och Druvbetyget och skulle senare i mars påbörja Druvkurs 2A. Jag var så peppad. Jag gick och köpte en fin inbunden skrivbok för att kunna göra noggranna anteckningar, som jag skulle kunna gå tillbaka till för att verkligen lära mig och minnas alla viner jag provade. Sen kom jag plötsligt på; glöm boken och anteckna i en sökbar blogg med foton. Såklart!

Hade jag vetet hur kul, lärorikt och stimulerande det är att blogga så hade jag börjat mycket tidigare.

söndag 11 mars 2018

Tempranillo med lammfräs


Jag gillar verkligen tempranillo, helst då en Rioja av mer traditionell stil, elegantare och med mer syra. Här kan ni läsa mer om traditionell vs modern Rioja.

Lamm är ett fint kött med fina fibrer och delikat smak och passar bra ihop med elegantare rödvin (alltså inte de fylligaste och strävaste), men även fylligare vita viner. Lamm är fett och har en ganska fadd smak, så jag gillar rött vin med ganska hög syra till.

Exempel på vin (område/druvor) som går bra med lamm:

lördag 10 mars 2018

Nytt hos SB

Systembolaget (SB) lanserar nya viner vid ett flertal tillfällen under året. Nyheter i fasta sortimentet släpps en gång i kvartalet dvs fyra gånger under året, 1 mars, 1 juni. 1 september och 1 december. SB släpper också nya små partier 20 gånger under ett år. Därutöver gör SB säsongslanseringar (jul, påsk mm), webblanseringar och lanseringar av lokalt & småskaligt (mest öl, men även svenskt vin).

De här vinerna ur fasta släppet den 1 mars gör mig lite extra nyfken:

Ojai Santa Barbara, pinot noir - kvalitets pinot från Kalifornien
Finca Villazàn, Tierra de Leon, prieto picudo - kul druva, just sånt jag inte ska köpa
Moscato d'Asti, Piemonte, muscat - perfekt till sommarens jordgubbar, jag längtar..
Vivir Sin Dormir, Jumilla (Murcia), monastrell - annan kul druva i kraftpaket från Spanien
Stella Alpina, Trentino-Alto Adige, muller-thurgau (korsning av riesling + bordsdruvan madeleine royale) - muller-thurgau är Tysklands andra vita, här från norra Italien
Provam, Minho, Vinho Verde, alvarinho - en ny alvarinho från Minho, sprittande friskt till våren,

Bloggen ska bli bättre på att följa SBs nya släpp. Här ser ni alla datum för SBs lanseringar.

fredag 9 mars 2018

El Coto

Jag har ju lovat mig själv att inte börja sväva ut bland sällsynta druvor i mer eller mindre okända vinområden, utan i stället koncentrera mig på dessa druvor. För tvåbetyget är det dessa druvor som gäller. Det är lika bra att börja nu.


Jag har fått tipset att köpa småflaskor för att kunna jämföra, men problemet är att utbudet inte är särskilt stort och det är svårt att hitta druvtypiska viner bland dem. Det finns några som jag ska tipsa om senare. El Coto från Rioja är en inte helt druvtypisk tempranillo, men den är inte så sträv och fyllig och med mörka körsbär, dock utan dill eller dillspad som anses vara en markör för tempranillo.

torsdag 8 mars 2018

Aida - kärlek och krig



Riktigt marsväder med slask och snöblandat regn på tvärsen. Jag har tröttnat på snöslask och vill ha vår nu! Hursom, idag hasade jag mig genom modden till operan efter jobbet. Vi skulle se Aida och hade lyckats få lyssnarplatser för 110:-. Nu visade det sig att vi såg riktigt bra. Vi hde platserna 1069, 1070 och jag undrar om inte 1069 är operans mest prisvärda plats med fri sikt mot scen.

Aida handlar om kärlek och krig och utspelar sig i Egypten. Handlingen och scenografin var modern och triumfscenen med triumfmarschen var såklart storslagen. Det blir alltid lite segt mot slutet men det är skönt att sitta och blunda lite också. Det är okej på operan.

I operaguiden på radio så talade de om Aida-föreställningar med levande djur i triumfscenen och jag har faktiskt sett en Aida med levande elefanter på scen. Det var sommaren 1989 på utomhusoperan i Verona. Nu är det tydligen förbjudet men jag minns att det var väldigt speciellt när levande elefanter marscherade in på scen. Kameler talade de också om, men de minns jag inget om.

onsdag 7 mars 2018

Bâttonage

Bâttonage är en fransk vinterm som poppar upp lite då och då. Vad betyder det? Senast det kom på tal var nog vid provningen av alpviner.

Ibland lagras röda viner en tid tillsammans med jästfällningen, alltså de döda jästcellerna som fallit till botten. Rör man om då och då i jästfällningen får man en extra smörig effekt till vinet. Denna process kallas för batonnage och är vanlig i franska Bourgogne. Bâttonage ger en härlig smörkolakaraktär till vinet.

När jag gjorde en sökning i SB på smörkola och rödvin så fick jag denna träff. Inga bâttonageviner dessvärre.

tisdag 6 mars 2018

Petroleum i rieslingvin


Hur kan ett rieslingvin smaka petroleum, mack, cykelverkstad? Det känns så otippat och var kommer dessa aromer ifrån egentligen? Jag gillar petroleumtoner i vin, vissa gör det inte. Jag minns ett fint rieslingvin som jag testade (innan bloggen) som hade tydliga toner av petroleum och vita blommer och som var så otroligt gott. Testa vinet Kung Fu Girl om du undrar över petroleum i riesling.


1978 fastslogs att 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalen är den kemiska förening som ger riesling dess petroleumkaraktär. Man har sedan dess även fastslagit att 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalen är en viktig aromkomponent även för andra viner men då oftast som en av huvudkomponenterna när det gäller oxidationskaraktär.

Den kemiska substansen 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaftalen tillhör substansgruppen norisoprenoider. Den här typen av föreningar finns i frukt och bär och har således ingenting med jordmånen att göra. Ämnet finns alltså i själva rieslingdruvan från början och vars halt främst beror på mängden solljus. Ju längre druvorna får hänga kvar på sina stockar desto mer av substansen och desto större sannolikhet för att utveckla petroleumkaraktär. Mängden ökar också kraftigt med oxidation (flasklagring). Viner gjorda i varmare regioner (Kalifornien, Australien) får oftare en tydlig petroleumkaraktär, medan de gjorda i kallare regioner får en påtagligare limekaraktär, som med ålder drar åt lanolin (fett som finns i ull) och lite rostat. Moderna tyska rieslingviner gjorda på normalskördade druvor (alltså ej spätlese och auslese) har mindre petroleumkaraktär än de mer sent skördade vinerna.

I gruppen norisoprenoider finns även andra substanser som återfinns i olika frukter och som där bidrar med olika aromer. En av föreningarna, damascenone, anses exempelvis både ge bäraromer till rödviner och exempelvis kvittenarom till chenin blanc. [ref wiki]

En sökning på petroleum i SB ger dessa viner.

måndag 5 mars 2018

Phantom Thread


Ikväll var jag i väg på bio. Det är faktiskt en helt annan grej än att sitta hemma i tv-soffan. Vi såg Phantom Thread med Daniel Day-Lewis i huvudrollen, som han var Oscar nominerad för. Nu vet vi ju att Gary Oldman knep det priset för filmen Darkest Hour. Hur som helst så var Daniel Day-Lewis väldigt bra i Phantom Thread. Filmen levde nog inte riktigt upp till mina förväntningar, men den är absolut sevärd och med många härliga miljöer. Jag hade nog väntat mig ett mer raffinerat psykologiskt maktspel.

söndag 4 mars 2018

Hotell Granen


Hotell Granen ligger en bit upp i backen mot Fjällgården. Det kändes lite i benen att ta sig upp dit, men det var bara välbehövlig träning. Det var familjärt och inrett med mysig fjällkänsla. Här vid elden satt vi och värmde oss en morgon när ventilationen gått sönder i matsalen och det var svinkallt. Frukosten var jättegod med allt man önskar sig. Restaurangen besökte vi aldrig, men profilen verkade vara den rådande med "lokala råvaror". Vinlistan var komponerad av hiphopartisten och sommeliern Petter, som driver vinsajten vinos med Alf Tumble.


Här ligger Hotell Granen en bit upp i backen mot Fjällgården. Den fina bergbanan passerar precis utanför.