tisdag 6 mars 2018

Petroleum i rieslingvin


Hur kan ett rieslingvin smaka petroleum, mack, cykelverkstad? Det känns så otippat och var kommer dessa aromer ifrån egentligen? Jag gillar petroleumtoner i vin, vissa gör det inte. Jag minns ett fint rieslingvin som jag testade (innan bloggen) som hade tydliga toner av petroleum och vita blommer och som var så otroligt gott. Testa vinet Kung Fu Girl om du undrar över petroleum i riesling.


1978 fastslogs att 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalen är den kemiska förening som ger riesling dess petroleumkaraktär. Man har sedan dess även fastslagit att 1,1,6-trimetyl-1,2-dihydronaftalen är en viktig aromkomponent även för andra viner men då oftast som en av huvudkomponenterna när det gäller oxidationskaraktär.

Den kemiska substansen 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaftalen tillhör substansgruppen norisoprenoider. Den här typen av föreningar finns i frukt och bär och har således ingenting med jordmånen att göra. Ämnet finns alltså i själva rieslingdruvan från början och vars halt främst beror på mängden solljus. Ju längre druvorna får hänga kvar på sina stockar desto mer av substansen och desto större sannolikhet för att utveckla petroleumkaraktär. Mängden ökar också kraftigt med oxidation (flasklagring). Viner gjorda i varmare regioner (Kalifornien, Australien) får oftare en tydlig petroleumkaraktär, medan de gjorda i kallare regioner får en påtagligare limekaraktär, som med ålder drar åt lanolin (fett som finns i ull) och lite rostat. Moderna tyska rieslingviner gjorda på normalskördade druvor (alltså ej spätlese och auslese) har mindre petroleumkaraktär än de mer sent skördade vinerna.

I gruppen norisoprenoider finns även andra substanser som återfinns i olika frukter och som där bidrar med olika aromer. En av föreningarna, damascenone, anses exempelvis både ge bäraromer till rödviner och exempelvis kvittenarom till chenin blanc. [ref wiki]

En sökning på petroleum i SB ger dessa viner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar