söndag 18 mars 2018

Chianti classico


Vissa maträtter förknippar jag starkt med vissa tider på året. Så här i sportlovstider februari, mars är det tid för bolognese. Det beror nog främst på att jag förknippar bolognese med skidåkning. Jag brukar göra min med nötfärs, bacon, en skvätt vin, lök, vitlök och mycket rivna morötter och finhackad rotselleri.

Vinmässigt är bolognese = chianti classico. Det hör ihop helt enkelt och såklart med finriven parmigiano reggiano på toppen. Bilden är tagen i motljus men vinet är Brolio, en typisk chianti sangiovese med fat, mörka körsbär, bra syra, kryddigt och örter som rosmarin och salvia. Ett vin som smakar Italien från producenten Ricasoli.

Classico betecknar det ursprungliga vinområdet i stor-chianti, som sträcker sig mellan Florens och Sienna. Chianti classico har den karaktäristiska svarta tuppen "Gallo Nero" på flaskhalsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar