Det talas ofta om Chile som det perfekta vinlandet. Ett paradis för vinodlare! Jag känner mig ibland så extremt inriktad mot gamla vinvärlden och dess viner som är slanka, eleganta, med hög syra, lite socker, lägre alkohol. Alltså så långt i från nya världens mulliga, maffiga viner med hög alkohol och mer socker. Så vad är det egentligen som är så perfekt med Chile och finns det några goda viner?
Här är några av Chiles fördelar:
- Ett bra geografiskt läge och ett långsmalt land som täcker ett flertal klimatzoner med bergskedjan Anderna på ena sidan, oceanen på den andra. Här finns alltså närhet både till berg (altituder) och svalkande hav och vindar.
- Soligt och torrt klimat, med svala nätter som bromsar druvmognaden.
- På vissa ställen är det 200 dagar mellan blomning och skörd, alltså en extremt lång växtperiod med ökad smakintensitet och bibehållen syra som följd (jmf 100 dagar i Europa).
- Det torra och soliga klimatet håller borta mögelangrepp och andra sjukdomar.
- Luften är extremt ren och klar, så pass att det lockar astronomer från hela världen.
I Chile heter vindistrikten från norr till söder:
- Elqui
- Limari
- Choapa
- Aconcaqua
- Casablanca
- Leyda
- Maipo
- Rapel-Cachapoal
- Rapel-Colchagua
- Curico
- Maule
- Itata
- Bio Bio
- Malleco
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar