fredag 22 september 2017

Vinkokta musslor med muscadet


Uppladdning... ja, musslor med muscadet eller melon de bourgogne som druvan egentligen heter måste vara höstens bästa fast food. 3-5 minuters koktid sedan klart.



Det absolut mest klassiska musselvinet är muscadet från västra Loire, ute vid Atlantkusten. Muscadet är ett lätt, torrt, friskt vitt vin av neutral karaktär gjort av druvan melon de bourgogne. Druvan kalllas ibland också muscadet eller bara melon. Vinet är väldigt lätt, friskt (hög syra!) och neutralt med doft/smak av gröna äpplen, örter, citron, mineral. Det fatas aldrig men för att ge vinet mer karaktär så låter man vinet ligga på sin fällning under vintern, vilket ger vinet en autolytisk karaktär av jäst och bröd (som i champagner) och även en spritsig känsla av lite kolsyra. Muscadet är lite av "Chablis light" och det finns även likheter med albariño från Galicien och vino verde från Portugal. Att vinet ligger i sin jästfällning över vintern kallas "sur lie" och det står i så fall alltid utskrivet på flaskan.

På SB finns två klassiska viner från Muscadet, Muscadet Sèvre et Maine och Château du Cléray, båda sur lie och båda väldigt överkomliga i pris.

Till musslorna testade jag istället Domaine de la Bournaire, som jag inte druckit tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar