måndag 11 september 2017

Druvan nebbiolo


Nebbiolo är druvan som hör hemma i norra Italien, i framför allt Piemonte, men också i Lombardiet och då Valtellina. Nebbiolo kommer från italienska ordet nebbia som betyder dimma. Den trivs inte i för varmt klimat, utan det är i de dimhöjda södersluttningarna i Piemonte som druvan trivs bäst. Fina söderlägen är viktigt då druvan mognar sent, så sent som november tror jag att jag har läst. De bästa vinerna kommer från druvor planterade på ler- och kalkjordar.

Druvan ger viner som ofta är ganska ljusa i färgen, alkoholstarka, sträva med hög syra och inslag av körsbär, tjära, viol, tobak, lakrits, tryffel, rosor och nypon. Jag brukar tydligt känna det syrliga nyponet! Det finns fyra DOCG för nebbiolo i Piemonte nämligen Barolo, Barbaresco, Gattinara och Ghemme.
Synonymer: Spanna (Novara, Vercelli), picoutener (Valle d'Aosta, Carema), chiavennasca (Lombardiet)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar