fredag 22 mars 2019

Vin med doft och smak av hästrumpa


För några år sedan beställde jag en dolcetto från BS, då fanns det nämligen inga i det ordinarie sortimentet, nåväl, när jag väl korkat upp, så smakade det bara - ja just det - hästrumpa! Jag trodde att vinet var lite reduktivt och lät det luftas, men doften av hästrumpa försvann inte utan tilltog och vinet blev tillslut odrickbart.

Doften och smaken kommer från den encelliga jästsvampen brettanomyces, kallad brett. Brett förknippas ofta med smutsiga fat men det kan också bero på hanteringen av jäst och vinmakningen i sig. Brett är vanligare i röda viner än i vita och vanligare i vin som lagrats på fat än i ståltank. Brett är också vanligare i varma områden än i kalla. Det mest effektiva och vanligaste sättet att kontrollera brett är svavel, men man kan också avlägsna brett eller en del av det genom filtrering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar