- Gattinara
- Ghemme
- Roero
- Barolo
- Barbaresco
- Asti
- Ovada
- Gavi
Det som skiljer Barolo från Barbaresco är främst läget, jordmånen och lagringen.
Vinerna från Barolo är kraftiga, fylliga och strama med mer struktur. I Barolo finns dels den mer näringsrika tortonska jormånen av kalkrika fossiler och blå märgel, som ger elegantare viner med mer parfym (Barolo, La Morra) samt dels serravallisk jordmån av järnhaltig gulröd sandsten, som ger strävare och mörkare viner (Serralunga, Monforte, Castiglione). Vinerna från Barolo måste lagras minst tre år innan de släpps i handeln.
Vinerna från Barbaresco är eleganta, aromatiska och mer pulserande (syra). I Barbaresco finns främst den näringsrika tortonska jordmånen som ger lite lättare och elegantare viner med mjukare tanniner (alltså om man jämför med Barolo). I Barbaresco är klimatet något varmare än Barolo vilket dels beror på att floden Tanaro påverkar temperaturen under våren och hösten, dels av att odlingarna ligger något lägre än i Barolo. Det gör att nebbiolo mognar tidigare, vilket också innebär att tanninerna blir mjukare. Vinerna från Barbaresco måste lagras minst två år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar