torsdag 20 april 2017

Tuttifrutti och päron med Albariño


Druvan albariño ger viner med smak av tuttifrutti och päron. Låter det gott? Faktiskt! Kanske inte om det blir för mycket syntetiska godistoner, men friska fruktiga viner med doft/smak av persika, aprikos, nektarin, gula päron, grapefrukt och apelsin/mandarin plus lite mineral tycker jag är goda. Vinerna är torra, med bra fruktsyra och dessutom ganska alkoholstarka.

Albariño odlas främst på nordvästa Iberiska halvön, i Galicien, Rias Baixas, i Spanien samt i norra Portugal precis vid gränsen till Spanien, i Vinho Verde, Moncão, där druvan kallas alvarinho. Här sklijer sig klimatet från övriga Spanien med ett fuktigt kustklimat och mycket regn. Det som gör druvan speciellt lämpad för det regniga klimatet är det tjocka skalet. För att få bort drvorna från den fuktiga marken och förhindra svampsjukdomar så binder man upp vinrankorna högt i pergolametoden, där även bladverk kan skydda mot en alltför stekande sol i slutet av säsongen, men nu övergår man tydligen alltmer till att binda upp med geneva double curtain-metoden för att kunna skörda maskinellt. Det är samma typ av granitbaserade jord som finns i Rias Baixas som i Moncão.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar