Rioja är Spaniens mest klassiska och berömda vindistrikt som sträcker sig i böljande kullar utmed floden Ebro, och var 1991 det första distriktet som blev klassat som DOCa (högsta kvalitetsnivån). I Rioja dominerar druvan tempranillo men hela 16 druvor är tillåtna. De främsta blå är tempranillo, garnacha, mazuelo (carignan), graciano och de främsta gröna är viura (macabeo), garnacha blanca, malvasia.
Det talas ofta om traditionell och modern rioja och på provningen testade vi ett av vardera, 2007 La Rioja Alta, Gran Reserva samt 2012 Artadi, Valdegines. Vad menas egentligen med traditionell respektive modern rioja?
Traditionell rioja är ofta en blandning av flera druvsorter (mest tempranillo men även garnacha, mazuelo och andra druvor även gröna kan ingå) som gör att vinet får högre syra och som nästan alltid lagras. Numera används mer fransk ek för lagring och de övertydliga vaniljtonerna (från amerikansk ek) har minskat. Vinet får en ljus och ganska rostig färg, dels av lagringen, dels för att det inte har så mycket skalkontakt under vinifieringen. Traditionell rioja är komplex och elegant och kan drickas utan mat eller till eleganta rätter.
Modern rioja är nästan alltid gjord på 100% tempranillo som gör att den får lägre syra och bör drickas ung. Den har ofta en blåröd, mörk, kompakt färg och en generös fruktig stil med ganska mycket alkohol. Det dricks bäst till kraftigare kötträtter.
Vilken tror ni jag röstade på som godast? Såklart den traditionella 2007 La Rioja Alta, Gran Reserva! Mycket god, nästan värd sina 329:-.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar