- Pays Nantais och druvan muscadet (melon de bourgogne)
- Anjou-Saumur och druvan chenin blanc
- Touraine och druvan cabernet franc
- Övre Loire och druvan sauvignon blanc
I Anjou-Saumur görs en rad olika viner, men allra bäst görs viner av druvan chenin blanc. Torra i vinappellationen Savennières och söta i Coteaux du Layon. Druvan har väldigt hög fruktsyra och ger viner med smak av aprikos, honung och vått ylle. Fina viner kan lagras länge.
I Touraine görs finfina viner av bordeauxdruvan cabernet franc. Vinerna är lätta till fylliga och har doft/smak av gräs, paprika, ceder, bär (svartavinbär, hallon, smultron) och svartvinbärsblad. De främsta vindistriken är Bourgueil och Chinon.
I Övre Loire regerar druvan sauvignion blanc, i de kända vinappellationerna Sancerre och Pouilly fumé. Det är en aromatisk druva med hög fruktsyra som ger torra, lätta, krispiga, friska viner med smak av nässlor, krusbär, svartvinbärsblad, mineral. I vinerna från Pouilly fumé kan man iblnd känna en rökig mineralton. Perfekt till syrlig getost.
Ikväll blir det chenin blanc och cabernet franc bonanza och helt säkert med smakprov från Loire.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar