tisdag 4 april 2017

Toppdruvorna från Loire

Vindistriktet Loire, Val de Loire, slingrar sig längs floden med samma namn och delas in i fyra större underregioner Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine och Övre Loire. Varje region producerar såklart viner av en rad olika druvor, men alla områden är stakt förknippade med en druva som de gör toppviner av.

  1. Pays Nantais och druvan muscadet (melon de bourgogne)
  2. Anjou-Saumur och druvan chenin blanc
  3. Touraine och druvan cabernet franc
  4. Övre Loire och druvan sauvignon blanc
I Nantais längs ut vid Atlantkusten dominerar druvan muscadet eller melon de bourgogne. Det är en neutral druva som ger lätta, neutrala viner med smak av gröna äpplen och cirtus. Eftersom druvan är så neutral så görs de ofta "sur lie", att vinet ligger kvar på sin jästfällning för att få mer smak. Det kan ge toner av jäst och bröd till vinet samt göra det lite pärlande. Vinerna är perfekta till ostron eller vinkokta musslor. Testa t ex det här!

I Anjou-Saumur görs en rad olika viner, men allra bäst görs viner av druvan chenin blanc. Torra i vinappellationen Savennières och söta i Coteaux du Layon. Druvan har väldigt hög fruktsyra och ger viner med smak av aprikos, honung och vått ylle. Fina viner kan lagras länge.

I Touraine görs finfina viner av bordeauxdruvan cabernet franc. Vinerna är lätta till fylliga och har doft/smak av gräs, paprika, ceder, bär (svartavinbär, hallon, smultron) och svartvinbärsblad. De främsta vindistriken är Bourgueil och Chinon.

I Övre Loire regerar druvan sauvignion blanc, i de kända vinappellationerna Sancerre och Pouilly fumé. Det är en aromatisk druva med hög fruktsyra som ger torra, lätta, krispiga, friska viner med smak av nässlor, krusbär, svartvinbärsblad, mineral. I vinerna från Pouilly fumé kan man iblnd känna en rökig mineralton. Perfekt till syrlig getost.

Ikväll blir det chenin blanc och cabernet franc bonanza och helt säkert med smakprov från Loire.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar