fredag 30 juni 2017

Vinklubbsträff på Lidingö


Igår kväll var det vinklubbsträff på Lidingö. Solen sken så jag tog cykeln. Inte för att broarna är så lika men jag tänker alltid på Brooklyn Bridge när jag passerar här. Det är lite storslaget...för att sedan inte tala om villorna i Hersby. Herregud vilka Mansions! Efter samling och prat kom vi tillslut i gång med vinerna. Fem vita var på agendan! Helt blint.


Alla vinerna var från samma region, så vilken var första frågan? Vi doftade och sörplade och tänkte. Gamla världen var vi snabbt överens om, grönt, oekat, hög syra. Chardonnay? Riesling? Gruner? Muscadet? Furmint? Var är vi? Tre av vinerna är varietalviner, alltså endruveviner, så vilken druva kan det vara? Vi gissade tillslut Frankrike, Tyskland, Österrike, men FEL, FEL, FEL - Portugal var svaret och då var det inte svårt att gissa på druvan Alvarinho. Kul, det är ju en favorit som jag har skrivit om tidigare. Det här var kvällens laguppställning:
  1. 2015 Alvarinho Ramos, 79909, 159:-
  2. 2016 Alvarinho Contacto, 6707, 119:-
  3. 2013 Nostalgia, 7604301, 149:-
  4. 2015 Conceito Alvarinho, 78705, 219:-
  5. 2015, Alr, 76286, 180:-
Alvarinho (albarino, cainho branco) är en grön vindruva som kommer från Galicen och/eller norra Portugal. De bästa vinerna görs i Vinho Verde i Portugal och i Rias Baixas (albarino) i Spainen. Druvan ger viner med hög syra men plockar också upp det som ibland kallas mineralitet, dvs stentoner och sälta. Vinerna har ofta smaktoner av persika och citrusfrukter som lime och grapefrukt samt aromatiska kryddor och örter. Tuttifrutti och päron har jag skrivit om tidigare. De har ofta lite kropp och kan ibland få en liten oljighet som minner om riesling. Alkoholhalten är i regel förhållandevis låg. I Vinho Verde kan vinerna ofta upplevas som lätt mousserande vilket beror på att man ofta tillsätter lite CO2 när man buteljerar vinerna. Viner på alvarinho är i vanligen rena och fräscha och är utmärkta till såväl fisk som skaldjur.[DinVinguide]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar