torsdag 1 juni 2017

Korkat vin?


I bland kan det vara väldigt svårt att veta om vinet har en korkdefekt eller inte. Luktar och smakar vinet inte gott, så kan det vara en korkdefekt, den typiska doften är unken, mögel, våt jordkällare, fuktig cement, våta tidningar. Den unkna doften och smaken försvinner inte heller vid luftning. Ett test är att späda vinet med vatten och om det unkna kvarstår, så är vinet defekt. Under våren har jag stött på flera korkdefekta viner, en del har varit tydliga andra lite svårare att uppfatta defekten. Ett tips är också att lukta på korken, luktar den unket så är det ytterligare en indikation.

Defekten beror av en kemikalie TCA (2,4,6 trichloroanisole) som kan finnas i kork-barken eller i trä som används för fat eller i tankar, i väggar, pallar eller kartonger. Det kan också förekomma i besprutningsmedel så som insekticider, pesticider och herbicider, även om detta är ovanligt. Detta gör att ”korkskador” kan förkomma i flaskor som inte är försluna med naturkork, t ex sådana med skruvkork eller i Bag-in-Box viner. Den största boven i dramat antas vara blekmedel som används när man bearbetar korken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar