tisdag 27 juni 2017

Naturvinsvurmen


Ett naturvin är ett vin helt utan tillsatser. Nåja, till och med naturvinsproducenterna brukar tillsätta lite svaveldioxid precis innan buteljering för att förhindra oxidation.

Det var under det tidiga 80-talet som naturvinsvurmen startade med några entusiastiska vinbönder i Beaujolais. Marcel Lapierre, Jean Foillard och Jean-Claude Chanudet började tillsammans med vinmakaren och kemisten Jules Chauvet att experimentera med att dra ned på tillsatserna i vinerna. Man struntade till och med i att tillsätta svavel. De upptäckte snart att vinerna blev renare, mer öppna och uttrycksfulla och mer lättdruckna. Experimentet fortsatte snart i en ambition att även odla mer naturligt. Vin odlat och framställt med så lite tillsatser som möjligt, helt enkelt.

Många trendiga och välrenomerade restauranger har hakat på naturvinstrenden och serverar enbart naturviner som Noma (förnuvarande stängt) i Köpenhamn och Le Chateaubriand i Paris.

Lästips: Naturligt vin av Emil Broomé och Emil Arvidsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar