torsdag 15 juni 2017

SVT Uppdrag granskning: Det hemliga vinet

Minns ni Mats-Eric Nilsson som förändrade livsmedelsbranschen med sin bok: Den hemlige kocken, 2007? Tillsatser i mat handlade det om då. Nu sänder SVT Uppdrag granskning: Det hemliga vinet, med Mats-Eric Nilsson och såklart handlar det om tillsatser i vin.

Jag tänker så här om att välja goda kvalitetsviner framför massproducerade viner med massor av tillsatser.
  1. Skippa box- och bulkvinerna helt.
  2. Var beredd att lägga lite mer pengar på ett vin. Man får oftast vad man betalar för.
  3. Läs på om producenten (ibland har även SB info om vingården och vinifieringen på sin hemsida)
  4. Välj seriösa producenter med hantverksambition
Vissa tillsatser eller "processhjälpmedel" tycker jag är helt ok, ibland till och med ett måste som socker och alkohol. Nu har vinbranschen inom EU fram till våren 2018 på sig att själva komma fram med ett förslag på bättre innehållsdeklaration.

Kolla:
Uppdrag granskning: Det hemliga vinet, 31min

Läs mer:
Tillverkare hemlighåller vad vinet innehåller
Det visste du inte om vintillverkning
Krav på regeländring inom EU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar